Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) hamarosan véglegesíti a régóta várt trösztellenes perét az Amazon tech óriás ellen, amely pár éven belül akár a vállalat feloszlatásához is vezethet – írta a Politico.

Vélizy,,France,Sept.,23th,2019,:,Logistics,Activity,On,The
Vélizy, FRANCE Sept. 23th 2019 :
Pár éven belül akár tanúi is lehetünk a big tech első trösztbontásának.
Fotó: Shutterstock

Az FTC már több fronton is vizsgálatot indított a vállalat ellen, a hamarosan elinduló ügy pedig a Biden-kormány eddigi legagresszívabb lépése lenne a technológiai vállalatok ellen. A széles körű per már augusztusban várható, és valószínűleg az Amazon számos üzleti gyakorlatát támadja majd.

Ha sikerrel járnak, az 1,3 ezermilliárd dolláros cégbirodalomnak egy bíróság által elrendelt átszervezéssel kell szembenéznie, ami bebetonozhatná Lina Khan FTC-elnök örökségét.

Khan az amerikai big tech szkeptikusaként vált ismertté egy 2017-es tudományos munkájával, amelyben kifejezetten az Amazont modern monopóliumként azonosította, és amelyet vissza kell szorítani. Mivel valószínűleg évekig fog tartani, amíg a bíróságokon végighalad az ügy, a végeredményben nagy szerepe lesz utódjai tevékenységének is.

A per pontos részletei nem ismertek, és a végső kereset módosítására az utolsó pillanatig lehet számítani. Azonban belsős információk szerint az FTC az Amazon Prime szolgáltatására, valamint a vállalat szabályzatára fog fókuszálni, amelyekkel a versenyhivatal szerint monopóliumot alakított ki a piacon.

A vizsgálat során az FTC több tucat tanút hallgatott ki az Amazonon belül és kívül, köztük Andy Jassy vezérigazgatót és Jeff Bezos volt alapító-vezérigazgatót is. Az ügynökség az elmúlt három évben több millió dokumentumot gyűjtött össze az Amazontól és harmadik felektől, hogy bombabiztos ügyet tudjon a bíróság elé állítani.

Lina Khan, nominee for Commissioner of the Federal Trade Commission (FTC), speaks during a Senate Committee on Commerce, Science, and Transportation confirmation hearing on Capitol Hill in Washington, DC, April 21, 2021. (Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)
Lina Khan, az FTC elnöke először 2017-ben nevezte monopóliumnak az Amazont.
Fotó: AFP

A lehetséges követelések között vannak olyan állítások, amelyek korábban washingtoni és kaliforniai főügyészek által indított perekben is szerepeltek. Például az Amazon azon szabályai, amelyek megkövetelik a kiskereskedőktől, hogy termékeiket a legalacsonyabb áron kínálják a platformon, ezzel biztosítva, hogy máshol jobb üzletet lehessen találni. Az Amazon ezt korábban tagadta, mondván, hogy az eladók határozzák meg a termékeik árát.

A versenyhivatal legnagyobb célpontja valószínűleg az Amazon Prime lesz, amely korlátlan ingyenes szállításra szóló előfizetésként indult, ám mára már könyveket, zenét és videostreaminget is tartalmaz.

Az FTC szerint a szolgáltatáscsomag illegálisan erősíti meg az Amazon piaci erejét, és szorítja ki a kisebb platformokat.

Az ügynökség várhatóan azt is állítani fogja, hogy az Amazon az eladókat illegálisan saját logisztikai hálózatához köti – amely magában foglalja a szállítást és a raktározást is – azáltal, hogy a felhasználók termékei jobb helyre kerülnek a platformon. Azokat pedig, akik nem csatlakoznak az Amazon szolgáltatásaihoz, állítólag büntetést kapnak, és az árucikkeiket elrejtik.

Az Amazon korábban egy rövid ideig lehetővé tette az eladók számára, hogy más logisztikai szolgáltatókat vegyenek igénybe, és így is kiemelt listázást kapjanak, ám ezt néhány évvel ezelőtt megszüntette. Igaz, nemrég bejelentették, hogy ez a program újraindul.

A per során az Amazon gyorsan növekvő digitális hirdetési üzletágát is valószínűleg célba veszik.

Az FTC szerint a vállalat arra kényszeríti a kereskedőket, hogy náluk vásároljanak hirdetéseket, ezzel jobb helyezést kapnak a vásárlók kereséseiben. Az FTC ezt egy illegális adónak tekinti, mivel az Amazon a legalacsonyabb árat megkövetelő szabályaival arra kényszerítette a kereskedőket, hogy a platformjukat használják.

 

A Biden-kormány tisztviselői az elmúlt évben agresszívan mentek neki a vállalati fúzióknak, de többnyire kudarcot vallottak. Az FTC a múlt héten elvesztette a pert a Microsoft ellen, amellyel az Activision Blizzard 69 milliárd dolláros felvásárlását akarta megakadályozni. Néhány hónappal korábban pedig a Facebook anyavállalatával, a Metával szemben szenvedtek vereséget, amikor útját próbálták állni a Metaverse virtuális valóságalkalmazás felvásárlásának.

A nagy visszhangot kiváltó bukások sorozata fokozta az FTC-re nehezedő nyomást, hogy indítson sikeres eljárást az Amazon ellen.

Nem ez lesz az első alkalom, az ügynökség Khan vezetésével megtámadja a vállalatot. Az Amazon nemrég beleegyezett, hogy 30 millió dollárt fizet a Ring ajtócsengő-kameráival és a gyerekeknek készült Alexa okoshangszórókkal kapcsolatos adatvédelmi perekben. A tech óriás jelenleg is küzd az olyan vádak ellen, amelyek szerint a Prime-on szükségtelenül nehézzé tette a szolgáltatás lemondását.

Az Amazon viszont Európában már rendezett hasonló vádakat azzal, hogy változtatott az értékesítési gyakorlatán, és korlátozta a harmadik felek adatainak felhasználását európai webáruházaiban.

Ha az FTC elég erős ügyet tud összeállítani, és sikeresen érvel amellett, hogy az Amazon több szolgáltatásán keresztül megpróbálta leuralni a piacot, és monopolhelyzetet alakított ki, akkor pár éven belül tanúi lehetünk a big tech első trösztbontásának.