A Google anyavállalata, az Alphabet 300 millió dollárt fektetett be az Anthropic nevű, mesterséges intelligenciával foglalkozó startupba. Az ügylet keretében a Google 10 százalékos részesedést szerez a cégben.

Google Headquarters in Mountain View
MOUNTAN VIEW, CA - SEPTEMBER 26: Google headquarters is seen in Mountain View, California, United States on September 26, 2022. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Tayfun Coskun / AFP

Az üzlet létrejöttét mindkét fél megerősítette, de csak kevés részletet árultak el. Az Anthropic alapítói 2021-ben hagyták ott a ChatGPT-t bemutató OpenAI-t, miután nézeteltérés támadt a vállalat irányvonalával kapcsolatban. Az Anthropic Claude néven fejlesztett ki egy chatbotot, amelyet a ChatGPT riváisának szánnak. Az utóbbit a Microsoft a Bing keresőmotorjába fogja beépíteni, azt még nem tudni, hogy a Google hasonló lépést fontolgatna a Claude-dal – írja az Financial Times.

Az Anthropic szerint a partnerség célja, hogy a vállalatok közösen fejlesszenek MI számítási rendszereket, és az Anthropic a Google Cloud eszközeit fogja használni.

Mindez azért is érdekes, mert a Google egy olyan mesterséges intelligencián alapuló chatbotot épít, amely képes lesz eredeti zenealkotásokat létrehozni leírás, hang, dúdolás vagy fütyülés alapján. Az alkalmazás még munkacímen fut, a Google székházában MusicLM-ként emlegetik, a létezésére pedig egy kiszivárgott tanulmányból derült fény.

A csökkenő reklámbevételekről beszámoló Alphabet mindenesetre nem ülhet tétlenül: bár a Google piacvezető a keresőmotorok terén, a ChatGPT-vel felvértezett Bing komoly vetélytársa lehet, miközben a kínaiak is élénken érdeklődnek a terület iránt, így érthető, hogy az Alphabet egyre többet költ a mesterséges intelligencia fejlesztésére.

Mi a chatbot, mi a mesterséges intelligencia?

Mesterséges intelligenciának összefoglalva azokat a programokat, gépeket vagy szoftvereket nevezhetjük, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek úgy válaszolni vagy viselkedni, mintha természetes intelligenciájú élőlények lennének. A mesterséges intelligencia alapvetően a gépek emberhez hasonló képességeit jelenti az érvelés, a tanulás és a kreativitás területén.

A chatbot pedig olyan számítógépes program, amely képes az emberihez hasonló beszélgetésre úgy, hogy irányításához nem szükséges emberi beavatkozás. Bármennyi ügyfelet képes egyszerre kiszolgálni, és tudásához mérten a legpontosabb válaszokat adja a feltett kérdésekre. A chatbotok számos területen képesek tökéletesen helyettesíteni az embereket, elsősorban az ügyfélszolgálatokon, de a következő években várhatóan több területen is leválthatják az emberi erőt, amelyet így máshol lehet kamatoztatni. 

Fizessen a mesterséges intelligencia annak, aki tanítja?

Az MI-nek a művészetekben való egyre nagyobb térnyerése elkerülhetetlen. Kérdés, kinek tartozik pénzzel az inspirációért a mesterséges intelligencia. A még jóformán nem is létező jogi keretek feszegetése már most zajlik, pedig csak a mesterséges intelligencia korának hajnalán járunk.