Cégvilág

A megrendelései nagy részét elveszítette, most mégis ötmillió euró feletti éves forgalmat produkál egy érdi cég

A száz százalékban magyar tulajdonú, második generációs családi vállalkozás, a GIA Form alapkompetenciája a szerszámgyártás, ma azonban már a műanyagfröccsöntésen van a hangsúly, emellett pedig CNC-forgácsolással és lemezmegmunkálással is foglalkozik. A társaság hetven főt alkalmaz, és több mint harminc éve szállít a német piacra.

„Aki levonta a megfelelő következtetéseket a 2008–2009-es gazdasági világválság idején, az a mostani, pandémiával és energiakrízissel súlyosbított időszakban nem került hasonló bajba” – mondta Gaszt Attila ipari szakértő, az alapítása 20. évfordulóját ünneplő érdi GIA Form Kft. ügyvezető tulajdonosa. 


GIA Form
Gaszt Attila szerint már eldőlt, hogy kik lesznek ennek a válságnak a nyertesei.
Fotó: GIA Form

A száz százalékban magyar tulajdonú, második generációs családi vállalkozás alapkompetenciája a szerszámgyártás, ma azonban már a műanyagfröccsöntésen van a hangsúly, emellett CNC-forgácsolással és lemezmegmunkálással is foglalkozik. 

Gaszt felidézte, hogy 14-15 éve ők is elvesztették átmenetileg a megrendeléseik 80 százalékát, ám az így felszabadult kapacitásokat saját termékek fejlesztésére fordították, fegyelmezett gazdálkodás mellett pedig éveken át duplázni tudták pénzügyi eredményeiket. 

Azóta nem fordulhat elő, hogy újból visszaüssön az autóipari függés,

hiszen jelentős beszállítói potenciállal rendelkeznek az orvostechnikai eszközgyártásban, az elektronikában és az energiaiparban is.

A Pest vármegyei GIA Form ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy gépet, eszközt, csarnokot bárki vásárolhat, bérelhet vagy épp lízingelhet, de a megfelelő szervezet és képzett szakembergárda nélkül ezek mit sem érnek. Náluk például 4 százalék alatt van a fluktuáció, miközben az iparágban nem ritka a 10-15 százalékos ráta.

A társaság hetven főt foglalkoztat, és immár 5 millió euró feletti éves forgalmat produkál,

részben annak köszönhetően, hogy több mint harminc éve szállít a német piacra. 

A termelésük 

  • 13 robot alkalmazásával 86 százalékban automatizált, emellett 
  • 15-15 CNC-forgácsoló, illetve fröccsöntő géppel rendelkeznek. 

Évente mintegy 50 precíziós fröccsöntő szerszámot és több mint 150 millió darab alkatrészt gyártanak.

 

fröccsöntés cnc műanyagfröccsöntés
Kapcsolódó cikkek