Az Egyesült Királyságban mintegy 88 kiskereskedelmi vezető, köztük a Tesco, a Sainsbury’s és a Marks & Spencer főnökei Suella Braverman belügyminiszternek írtak levelet, amelyben lépéseket követelnek a bolti lopások miatt.

A Reuters cikke szerint a növekvő bűnözés egyre inkább politikai kérdéssé válik Nagy-Britanniában a 2024-ben várható országos választások előtt. A British Retail Consortium (BRC) 2023-as bűnügyi felmérése szerint a kiskereskedelmi dolgozókkal szembeni erőszak és visszaélések száma a koronavírus-járvány előtti szinthez képest közel megkétszereződött, 

a kiskereskedelmi lopások mértéke 953 millió fontra (több mint 427 milliárd forint) emelkedett, annak ellenére, hogy a kiskereskedők több mint 700 millió fontot (több mint 313 milliárd forint) költöttek bűnmegelőzésre.

London,-,Jan,29:,View,Of,An,Empty,Aisle,In
Fotó: Shutterstock

A helyzet egyértelműen romlott; a BRC tagjai körében 2023-ban végzett külön felmérés szerint tíz nagyvárosban átlagosan 27 százalékkal nőtt a bolti lopások száma

– áll a közleményben. 

A kiskereskedelmi cégek azt akarják a kormánytól, hogy önálló bűncselekményként kezelje a kiskereskedelmi dolgozók megtámadását vagy bántalmazását és szigorúbb büntetést szabjon ki az elkövetőkre. Az iparág azt is szeretné, hogy a kiskereskedelmi bűnözés nagyobb prioritást kapjon a rendőrség részéről az Egyesült Királyságban. „Itt az ideje annak, hogy a kormány tettekre váltsa a szavait” – mondta Helen Dickinson, a BRC vezérigazgatója. 

A hónap elején a John Lewis Partnership és a Waitrose szupermarket tulajdonosa azt mondta, hogy Nagy-Britanniában a bolti lopások járványa tapasztalható, amelynek értéke 12 millió fonttal (több mint 5 milliárd forint) nőtt az első fél évben az előző időszakhoz képest.

Hasonlóképpen a Primark és a Next ruházati lánc is azt nyilatkozta, hogy haszonkulcsukat a megnövekedett lopások sújtották, míg a Tesco szupermarket a bolti bűnözés növekedése miatt testkamerát vásárol a munkatársainak. Az Aldi szintén az eszközök beszerzését tervezi.

A válság és a fosztogatások miatt is veszélybe került a luxuspiac

A gazdasági visszaesés miatt egyre több felső kategóriás üzlet kénytelen bezárni, de a megélhetési válság miatt is világszerte fosztogatják a luxusboltokat. Az Egyesült Államokban csak a kiskereskedelmi lopások értéke meghaladta a százmilliárd dollárt.