A Kelet- és Közép-Európa egyik vezető generikus gyógyszeripari nagyvállalataként számon tartott társaság Egis Pharma Services néven mostantól hatóanyag-bérfejlesztési és hatóanyag-bérgyártási szolgáltatásokat is kínál meglévő és új gyógyszeripari partnerei számára.

Fotó: Egis Gyógyszergyár Zrt.

Az Egis – amely kizárólag itthon végez kutatás-fejlesztési tevékenységet és nálunk gyártja termékeinek 100 százalékát – már évekkel ezelőtt, tudatos invesztíciók sorozatával kezdte kiépíteni az új szolgáltatás mögött álló kapacitásokat: 

az elmúlt évtizedben összesen 100 milliárd forintot meghaladó értékben valósított meg beruházásokat Magyarországon.

A fejlesztések sorában az úgynevezett Highly Potent hatóanyag-fejlesztési és -gyártási beruházásokkal egészítették ki a hatóanyaggyártás-korszerűsítést. Ezek a többek között 

  • daganatos megbetegedések, illetve 
  • reumás ízületi gyulladások terápiájában használatos készítmények nagyon alacsony dózis mellett is jelentős biológiai aktivitással rendelkeznek.

A folyamatos fejlődés következő állomását jelzi az új üzletág elindítása, melynek keretében az Egis originális és generikus vállalatok számára is vállalja a hatóanyag-fejlesztés és ‑gyártás feladatait. 

Ezen beruházásoknak köszönhetően gyorsabban, hatékonyabban, alacsonyabb költséggel képes gyártani, illetve biztonságosan állíthatnak elő sokfajta, jó minőségű hatóanyagot.

Poroszlai Csaba vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy a speciális berendezések és képességek mellett az egyik legnagyobb előnyük az Egis vertikális integráltsága. Ez a hatóanyag-gyártási és -fejlesztési szegmensben azt jelenti, hogy a fejlesztés legelső lépéseitől a nagyüzemi gyártásig minden folyamatot képesek az Egisen belül megvalósítani.

Az új tevékenységgel a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari szakkiállításán és eseményén, az október 24–26. között megrendezett barcelonai CPHI-n debütál a vállalat.  

Magyar gyógyszergyártó cég jut kulcsszerephez Közép-Ázsiában

Az Egis az üzbég gyógyszeripari szabályozás fejlesztéséhez nyújt majd szakmai támogatást.