Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) már a kezdetektől fogva rossz véleménnyel volt arról, hogyan vásárolta meg az akkor Twitter (jelenleg X) néven létező közösségimédia-polatformot, most viszont hivatalos nyomozást indítottak a felvásárlás kivizsgálására, amelyen maga Musk is tanúskodhat – írja a Sky News.

CHENNAI, INDIA, 24TH JULY 2023: Twitter X with bird logo in holding mobile and Elon musk picture in blurred laptop screen background.
Fotó: Shutterstock

A bírósági beadvány szerint a SEC szövetségi biztonsági törvények megszegése miatt nyomoz a felvásárlással kapcsolatban: Musk üzlettel kapcsolatban tett nyilatkozatait és a SEC-hez benyújtott iratait vizsgálják. A felek között eddig hivatalos összetűzésre nem került sor, most viszont a SEC arra kötelezi a vezérigazgatót, hogy bíróságon feleljen a vizsgálóbizottság kérdéseire. 

Elon Musk beleegyezett, hogy szeptember 15-én megjelenjen a bíróságon, végül két nappal korábban „számos hamis ellenvetésre” hivatkozva nem ment el a meghallgatásra. Állítása szerint a SEC megpróbálta zaklatni, és a tanácsadójának időre van szüksége, hogy áttekintsen Musk életrajzában szereplő potenciálisan releváns részleteket.

A beadvány alapján Musk átadta a SEC-nek a nyomozással kapcsolatos dokumentumokat, és tavaly júliusban már tett tanúvallomást egy videókonferencián. 

A SEC már többször is kihallgatta és tanúvallomásra kötelezte Mr. Muskot – elég volt már ebből

– nyilatkozott Alex Spiro, Musk képviselője.

A SEC állítása szerint olyan információ miatt van szükségük újabb tanúvallomásra, amelyet nem tudnak megszerezni a már bekért dokumentumokból, és amelyek relevánsak a jogszerű és törvényes vizsgálathoz.

Musk egyébként elkésett a felvásárlás hivatalos bejelentésével, és kezdetben azt jelezte, hogy passzív félként szeretne részt venni az ügyben. Tehát nem szeretné átvenni a Twitter irányítását, vagy befolyásolni a vezetők döntéseit. Ezt követően elfogadta a vezérigazgatói posztot, majd másnap le is mondott róla.  

Április végén bejelentette, hogy 44 milliárd dollárért meg kívánja vásárolni a céget, de később megpróbált kihátrálni az üzletből, azt állítva, hogy a Twitter nem hozta nyilvánosságra a platformján folytatott bottevékenység teljes terjedelmét.

Végül egy tárgyaláson kötelezték a felvásárlás befejezésére, így 2022 októberében megszerezte a céget.

Musknak nem ez az egyetlen gondja az elmúlt hetekben, ugyanis egy X Social Media nevű cég is beperelte, azzal vádolva, hogy jogtalanul használja az X betűt, mint védjegyet, ugyanis ők már régebb óta jelen vannak a piacon, ezt a védjegyet használva.