Cégvilág

Automata repülést hajtott végre egy Airbus helikopter

Sikeres, teljesen automata repülést hajtott végre az Airbus Helicopters Marignane-ban, amelynek célja a még fejlesztés alatt lévő új műszaki megoldások tesztelése volt. Az Airbus UpNext által kifejlesztett technológiákat egy érintőképernyős tablet vezérli.

Az Airbus Helicopters 2021-ben indította útjára a FlightLab elnevezésű programját, amelynek keretében automatizált rendszereket fejleszt és tesztel.

Tablettel irányították a helikoptert.
Fotó: Airbus Helicopters

Legutóbb egy egyórás tesztrepülés során, előre meghatározott útvonalat követve, teljesen automatizáltan repültek a misszió minden szakaszában:

a helikopter automatikusan hajtotta végre a fel- és leszállást, a földi gurulást, valamint a cirkálást.

Ennek során a pilóta felügyelte a rendszereket, amelyek képesek felismerni az előre nem látható akadályokat, és automatikusan újraszámítják a biztonságos repülési útvonalat. Szükség esetén a pilóta a tableten keresztül könnyen felülbírálhatja a vezérlést. A tesztrepülési időszak október 27-től november 22-ig tartott az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i létesítményében.

Valósággá válik a valószerűtlen: elektromos repülőgépek emelkednek a levegőbe hamarosan

Elektromos repülőgépek indíthatnak új korszakot a légi közlekedésben. Repülőipari vállalatok és az azokat támogató befektető cégek fantáziát látnak a zérókibocsátású repülőgépek gyártásában.

A felszállástól leszállásig tartó, teljesen automata repülés sikeres bemutatása nagy lépés a pilóta munkaterhelésének csökkentése és az egyszerűsített kezelőfelületek felé, amelyet az Airbus Urban Air Mobility csapata a CityAirbus NextGen nevű, függőleges fel- és leszállásra képes légi járművével kíván megvalósítani – nyilatkozta Michael Augello, az Airbus UpNext vezérigazgatója. Hozzátette:

A fedélzeti, lézeralapú távérzékelés által szolgáltatott információknak köszönhetően a helikopterekben is alkalmazható lehet a technológia az akadályok közelében végrehajtott alacsony repülések során.

Az Airbus Helicopters a Vertex keretében egyebek között helyzetfelismeréshez és akadályok észleléséhez szükséges, látásalapú érzékelőket és algoritmusokat, robotpilótához használható fly-by-wire rendszert, valamint a repülési adatok figyelemmel követésére és beavatkozásra szolgáló, érintőképernyőn és fejre helyezhető kijelzőn megjelenő interfészen dolgozik.

A cég az égben és az űrben is uralkodó

Az Airbus a világ egyik vezető repülés- és űrtechnikai vállalata. Az IFRS 15 nemzetközi árbevétel elszámolási standard szerint, 2022-ben a vállalat 58,7 milliárd eurós árbevételt könyvelt el, és 134 ezer embert foglalkoztatott világszerte. Az Airbus minden igényt kielégítő utasszállítórepülőgép-portfólióval rendelkezik. Az Airbus Európa vezető katonai légijármű-gyártója, csapat- és teherszállító, harci eszközöket és tankergépeket kínál. Helikopterválasztékát a legmodernebb civil és harci eszközök adják. A vállalat ezek mellett az űrtechnológia terén is fontos szereplő.

 

 

helikopter CityAirbus NextGen repülés pilóta Airbus Helicopters
Kapcsolódó cikkek