Összesen 45 új elektromos meghajtású kisteherautót vásárolt a Magyar Posta Zrt. a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft.-től – derült ki egy keddi sajtóeseményen.

furgon, Posta
Teljesen új, tisztán elektromos meghajtású Volkswagen e-Craftereket szerezett be a Magyar Posta Zrt. Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Ezen részt vett Brigitte Auernigg, a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. (PoHu) ügyvezető igazgatója, Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója és Láng Géza, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium állami vagyonért és postaügyért felelős helyettes államtitkára. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntarthatóság központi kérdés, ennek szellemében kell meghozni minden döntést.

A Magyar Postának, mint az egyik legnagyobb állami szolgáltatónak felelősséget kell vállalnia és felelősséget is vállal

– fogalmazott.

Brigitte Aurnigg arról beszélt, hogy több mint három évtizedes együttműködésre tekintenek vissza a magyar postai piac egyetemes szolgáltatójával, ezalatt pedig mintegy 5000 gépjárművet vásárolt tőlük a Magyar Posta. Az állami cég gépjárműparkja mintegy 3500 járműből áll, amelynek 60 százaléka a Volkswagen csoporthoz köthető. Annak idején, 33 éve még Barkasokat cserélt le a Magyar Posta, most azonban teljesen új, tisztán elektromos meghajtású Volkswagen e-Craftereket szereztek be.

A Világgazdaság érdeklődésére elmondták, hogy a 45 darabos beszerzést közvetlenül a Magyar Posta bonyolította le, a járművek darabonkénti ára pedig nettó 18 millió forint körül alakult. Tehát a teljes vásárlás körülbelül 800 millió forint bekerülést jelent.

Ezért cserébe igen magas felszereltséget biztosított a PoHu, sőt a cégek kommentálása szerint az egységár is kifejezetten kedvező. Balczó Barnabás meg is jegyezte, hogy reméli, a jövőben még alacsonyabb árat tudnak elérni, amire Kovács András, a Volkswagen Haszongépjárművek márkaigazgatója félig viccesen jelezte, hogy ezt nem tudja megígérni, de minden meg fognak tenni ennek érdekében.

Brigitte Auernigg arra is kitért, hogy

a PoHu rekordévet fut, az idei első tíz hónapban csaknem 25 ezer új járművet értékesített, ami 2022 azonos időszakához képest 14 százalékos plusz.

Kiemelkedő a haszonjárművek kategóriája, amelyben januártól októberig 69 százalékos növekedést értek el a tavalyi bázishoz viszonyítva.

Balczó Barnabás azt mondta, mindennek rendelt ideje van, így annak is, hogy a Magyar Posta elektromos furgonokat vegyen. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta Logisztika se maradhat le az elektromos átállásról, már csak azért sem, mert tavaly a sokszorosára növekedett a Magyar Posta energiafelhasználása, amelynek nagy részéért, 42 százalékáért éppen a logisztika és az üzemanyag felelős. Szerinte éppen ezért nem is kérdés, miért fontos a mostani beszerzés. 

A 45 e-Crafterrel a Magyar Posta flottájában már majdnem száz elektromos meghajtású jármű üzemel. Ezek egy feltöltéssel nagyjából 160 kilométert képesek megtenni. A társaság a városi, sok címhelyes kézbesítéseknél fogja bevetni a járműveket. Egyszerre 200-300 csomagot képesek kiszállítani, 45 perc alatt pedig akár (gyorstöltővel) 80 százalékra is feltölthető az akkumulátoruk. A cég elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy csak jövőre ezzel a gépjárműparkkal 164 tonna károsanyag-kibocsátást spórolnak meg, nem beszélve a zajterhelésről.

Megváltozik a postai szolgáltatás: elektronikus fiókba érkezik majd a rezsiszámla

Fontos jogszabályt fogadhat el hamarosan az országgyűlés, ami alapjaiban írja át az eddigi ügyintézést Magyarországon. Jön az e-posta szolgáltatás.