A Masimo cég korábban azzal vádolta meg az Apple-t, hogy átvette az alkalmazottait, majd ellopta pulzoximéter technológiáját, amit végül a 2020-aban kiadott hatodik szériától kezdve minden okosórájába beépített. A vállalat az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához fordult (ITC), ami rendeletben megtiltotta a vér oxigén szintjének leolvasására szolgáló technológiát használó Apple Watch-ok amerikai importját és értékesítését.

Person,Paying,At,Cafe,With,Smart,Watch,Wirelessly,On,Pos
apple watch
okosóra
Leállították az Apple okosóráinak értékesítését és importját az Egyesült Államokban.
Fotó: Kaspars Grinvalds

Miért tiltották be az Apple Watch amerikai értékesítését és importját?

Mivel a Masimo vállalat szerint Steve Jobs egykori cége ellopta a pulzoximetriával kapcsolatos szabadalmait az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához fordult. A Masimo szerint az összes, pulzoximéter technológiával ellátott Apple Watch sérti a szabadalmait. Az ITC ezután bizonyítottnak találta, hogy

az Apple Watch vér-oxigénszint-leolvasó funkciója sérti a szabadalmakat, így októberben arra utasította az Apple-t, hogy hagyjon fel az Apple Watch-ok importálásával és értékesítésével. 

Az amerikai kormánynak hétfőig 60 nap állt rendelkezésére, hogy megvétózza a határozatot, ám azzal nem élt, az Apple fellebbezését pedig az ITC december 20-án elutasította. A tilalom így december 26-án jogerőre emelkedett.

Az Apple ezután a washingtoni Szövetségi Körzet Fellebbviteli Bíróságához fellebbezhetett, amit kedden meg is tett a Reuters értesülése szerint.

A technológiai óriáscég sürgősségi kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok szövetségi körzeti fellebbviteli bíróságához a beviteli tilalom felfüggesztésére.

A cég arra kérte a bíróságot, hogy legalább addig állítsa le a tilalmat, amíg az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala el nem dönti, hogy az óráinak újratervezett változatai sértik-e a Masimo vállalat szabadalmait. A vámhivatal január 12-ig hozhatja meg döntését.

A tiltás kifejezetten az Apple-re és leányvállalataira, valamint  kapcsolódó üzleteire vonatkozik, azaz nem érinti az Apple okosóráit árusító más kiskereskedőket. 

Melyik okosórákat érinti a tiltás?

Az Apple először a 6-os sorozatú modelljeibe vezette be a pulzoximétert, így a tilalom alapján leállítja a 6-os sorozatig visszamenően a garancián túli órák cseréjét. A vállalat a múlt héten már felfüggesztette Series 9 és az Ultra 2 okosóráinak értékesítését az Egyesült Államokban, bár azok továbbra is elérhetők más kereskedőknél. 

"Határozottan nem értünk egyet az ITC döntésével és az abból eredő kizárási végzéssel, és minden intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 a lehető leghamarabb visszakerüljön az Egyesült Államokban élő vásárlókhoz" — írta az Apple a Reutershez eljuttatott keddi közleményében.

Habár a vállalat dolgozik a szoftver módosításán, a Masimo szerint az nem lehet megoldás, mivel a szabadalmai a hardverre vonatkoznak.