A Google tulajdonosa, az Alphabet még májusban jelentette be, hogy december 1-jétől elkezdik törölni az inaktív Google-fiókokat. A törlés sorozatra azért történik, hogy a Google könnyebben ki tudja szűrni a hamis fiókokat és hatékonyabban fel tudjon lépni a csalások és visszaélések ellen. Eddig tartott a felkészülés, mától viszont megkezdődik a tisztogatás.

Illustration apps
Fotó: Shutterstock

Minden olyan Gmail, YouTube, Drive fiók van veszélyben, amelyek két éve nem mutattak semmi aktivitást.  A fiókok megmentésére több hónapnyi határidőt adott a Google, nem kellett sokat tenni azért, hogy újra aktívnak tűnjenek a fiókok. 

A Google korábban azt közölte, hogy olyan tevékenységek számítanak aktívnak, mint a bejelentkezés, e-mailek olvasása és írása a Gmailben vagy akár egy egyszerű Google keresés az adott fiókkal.

Az inaktív fiókokra vonatkozó irányelvek kimondják, hogy a „Google fenntartja magának a jogot arra, hogy az inaktív Google-fiókot, valamint az ilyen fiók tevékenységeit és adatait törölje, ha az adott fiók legalább két éve inaktív a Google rendszerében”. Ez alól van néhány kivétel, például ha a fiókot vásárlásra használták a Google Play Áruházban, vagy ha fiókban aktív egyenleggel rendelkező ajándékutalvány található.