Csődeljárást indított a Csíki Sör ellen a holland résztulajdonos – ezt írja a Magyar Hang. A lap szerint az eljárást karácsony után néhány nappal kezdeményezte a külföldi résztulajdonos fizetésképtelenségre hivatkozva.

Csíki sör
Az terjed, hogy csődbe megy a szabadságharcos magyar sörgyár – de a cég cáfol. Fotó: Facebook / Csíki Sör

A cikkben a Hargita Megyei Törvényszék adatbázisára hivatkoznak forrásként. Ebből kiderül, hogy a holland bejegyzésű Lixid Holding BV december 27-én jelentette be a csődeljárást a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen. Az utóbbi gyártja a Csíki Sört. Az ügyben az első tárgyalást február 28-ára tűzték ki.

A társaság hétfő reggel a közösségi oldalán reagált az újság állításaira. Rövid bejegyzésükben azt írták:

Nem vagyunk csődben! Részletek később.

Amint az említett részletek megjelennek, a Világgazdaság beszámol róluk.

Mit kell tudni a Csíki Sörről?

A Csíki Sör termékcsalád a Lixid Project SRL tulajdonában levő csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában gyártott sör. A cég Erdélyen kívül Magyarországon, Szlovákiában és a Vajdaságban is forgalmazza termékeit. A társaságot még 2014-ben alapították, holland befektetői háttérrel is rendelkezik. Az 50 százalékos tulajdon Lénárd András vállalkozóhoz köthető, a másik tulajdonos pedig a Hollandiában bejegyzett Lixid Holding BV.

Az igazi ismertséget nem önmagában a termék, hanem egy jogi hercehurca hozta meg a Csíkinek. A Heineken Romania már 2014-től kezdve pereskedett, mert úgy vélte, hogy a Lixid Project az ő szellemi tulajdonát használja.

Végül 2017 elején a marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítéletet hozott, amely szerint az Igazi Csíki Sör néven forgalmazott termékek gyártását meg kell szüntetni. Az ítélet után a Lixid cég Igazi Tiltott Sör néven kezdte forgalmazni a termékeit. Lénárd András szerint politikai ítélet született.

A döntés nagy visszhangot váltott ki Magyarországon. Kormánytagok és kormánypárti képviselők is a Heineken cég elleni bojkottra szólítottak fel. Nem sokkal később azonban bejelentették, hogy a Lixid és a Heineken Romania között megállapodás született. Ebben arra tettek ígéretet, hogy a márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon.

Reneszánszukat élik a kézműves sörök – itthon és külföldön is

Egy kisüzemi sörfőzde éves szinten legfeljebb hatmillió hordónyi (hozzávetőleg 702 millió liter) sört készít, túlnyomórészt tradicionális alapanyagok felhasználásával – írta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legújabb elemzésében. Ebben arra is kitérnek, hogy a kézműves sörök napjainkban reneszánszukat élik mind globálisan, mind hazai szinten: a globális kézművessör-piac értéke hozzávetőleg 103 milliárd dollárt tesz ki, ez a mutató 2032-re 280 milliárd dollár fölé emelkedhet.