Mintegy 55 milliárd forintos értékben hajt végre beruházást Magyarországon a Nestlé Hungária – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója, Noszek Pétert ismertette: ez a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon.

© Cseh Gábor
Bejelentés: svájci világmulti épít újabb óriásüzemet Magyarországon. Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Szijjártó Péter részletesen is beszámolt a projektről. Elmondta, hogy a svájci világmulti a Purina állateledeleket előállító gyárát fejleszti Bükön, amely nyomán 130 új munkahely jön majd létre. A Nestlé élelmiszeripari vállalat nemcsak új üzemegységet létesít, hanem két új automata gyártósort is épít a büki telephelyén, ahol így 

2025-től már évi 500 ezer tonna állateledelt állíthatnak elő.

Ezeknek a termékeknek a 85 százaléka exportra kerül. A büki gyár az ott felhasznált alapanyagok több mint felét hazai beszállítóktól szerzi be, így a magyar kis- és középvállalkozások is sokat nyernek a jelenlétével.

Mit kell tudni a Nestléről?

Az 55 milliárd forint értékű beruházás a terv szerint 130 új munkahelyet teremt. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a cég ehhez nem kap kormányzati pénzügyi támogatást, ugyanakkor az állam biztosítja a szükséges infrastruktúra-fejlesztéseket, így például az út- és a vízhálózat modernizálása terén.

A bejelentésből az is kiderült, hogy a projekt lényeges része a Nestlé Hungária teljes ötéves, 2020 és 2025 közötti fejlesztési periódusának. Ennek keretében összesen 300 milliárd forintnyi értékben valósítanak meg beruházásokat mintegy 600 új álláshelyet teremtve. Szijjártó Péter kiemelte, hogy napjaink bizonytalanságai közepette felértékelődnek a megbízható partnerségek, márpedig Magyarország és a Nestlé együttműködése ekképp jellemezhető: a vállalat az utóbbi három évtizedben nagyban hozzájárult Magyarország gazdasági fejlődéséhez.

A svájci cég a világ 77 országában 344 gyárral rendelkezik. Magyar munkavállalóinak a legmodernebb technológiák elsajátítása érdekében képzési programot is indított, amelyet a kormány is támogatott 193 millió forinttal. 

Miért fontos a Nestlé beruházása Magyarországon?

Az élelmiszeripar az egyik legmodernebb ágazat, a versenyképességhez ugyanis folyamatos innovációra van szükség az egyre szigorúbb egészségügyi, minőségi és élelmiszer-biztonsági elvárások mellett. Ennek megfelelően a vállalat nem pusztán a magyar gazdaság mennyiségi növekedéséhez járult hozzá, hanem ahhoz is, hogy a gazdaság minőségileg új dimenzióba kerülhessen. A külgazdasági és külügyminiszer megjegyezte, hogy a Nestlé mindig is a legkorszerűbb beruházásait hozta hazánkba, és folyamatosan modernizálta a termelését.

A beruházás nyomán tovább erősödik a hazai élelmiszeripar. A szektor termelési értéke 2020-ban 3800 milliárd forint volt, míg tavaly már 6500 milliárd forint. Az elmúlt tíz évben ezermilliárd forintnyi összértékben 72 olyan nagyberuházás jött létre az ágazatban, amelyhez az állam támogatást biztosított.

Szijjártó Péter érintette a magyar–svájci gazdasági kapcsolatokat is. Magyarországon 900 svájci cég több mint 30 ezer embert foglalkoztat. 

A kétoldalú kapcsolatok pedig mindig is a kölcsönös tiszteletre alapultak, és nyitott vitás kérdés nincsen a kapcsolatainkban

– mondta.

Drasztikusan megdrágul a csokoládé és a kakaó 2024-ben

Nyugat-Afrikában az elmúlt 46 év legrosszabb kakaótermésére számítanak a következő évben. Az elmúlt három évben mindig alulmúlta a kínálat a keresletet, de a gyártók egyelőre nem hárították át a többletköltségeket a fogyasztókra.