A Sony Interactive Entertainment kirúgja 900 dolgozóját a PlayStation egységétől. Az elektronikai termékeket gyártó vállalat ezzel az összes munkavállalójának mintegy 8 százalékát leépíti, és belép a technológiai cégek elbocsátási hullámába.

Bangkok,thailand-february,6,,view,Of,The,New,Playstation,5,Duelsense,Wireless
A PlayStation munkavállalóinak elbocsátásának hírét a piac bizalmatlansággal fogadta.
A PlayStation munkavállalói elbocsátásának hírét a piac bizalmatlansággal fogadta.
Fotó: AFP

A rossz hírt a Sony a döntéséről a márciusban nyugdíjba vonuló Jim Ryan, az egység elnök-vezérigazgatója közölte a dolgozókkal. A vezető a keddi levelében nyomatékosította, hogy „alapos mérlegelés és számos, több hónapon át tartó vezetői megbeszélés után világossá vált, hogy változtatásokra van szükség az üzletág további növekedése és a vállalat fejlesztése érdekében”.

Az elbocsátások a vállalat összes régióját érintik, Amerikától Ázsiáig. A legrosszabbul a britek jártak, a PlayStation londoni stúdiója teljes egészében bezár.

Elbocsátások a Sony más stúdióiban is lesznek, köztük az amerikai székhelyű Insomniac Gamesnél, amely olyan játékokon dolgozott, mint a Marvel’s Spider-Man 2 és a Naughty Dog, a The Last of Us mögött álló stúdió – közölte a CNBC és a Reuters.

Miért bocsátják el a PlayStation munkavállalóit?

Ryan a lépést a videójáték-ipar átalakulásával magyarázta.

Rosszul megy a Sony üzlete, azaz a játékkonzoljáé. A japán játékipari óriás februárban közölte, hogy a PlayStation 5 eladásainak fokozatos csökkenésére számít, és hogy a következő pénzügyi évben nem tervezi nagyobb címek kiadását. A vállalat akkor azt mondta, hogy a márciusban véget érő pénzügyi évben 21 millió darab ilyen termék eladására számít, 4 millióval kevesebbre a korábbi előrejelzésénél. A játékkonzolból három év alatt több mint 50 millió darabot értékesítettek.

Elemzők arra számítottak, hogy a Sony idén kiadja a PlayStation 5 frissített változatát, hogy azzal fellendítse a konzol iránti keresletet. Ezután nem meglepő, hogy az elbocsátások bejelentésére a vállalat részvényei meredeken zuhantak.

A globális videójáték-piac tavaly mindössze 0,6 százalékkal, 184 milliárd dollárra nőtt a Newzoo iparági nyomkövető szerint.

Sony Group árfolyam
A Sony Group árfolyama kedden 85,6 dollár közelében volt, 0,7 százalékkal alacsonyabban a hétfői tőzsdezárásnál.
Fotó: Nasdaq