Az Nvidia rendkívüli ralija új mércét állított fel Wall Streeten, ahol az elemzők egymást próbálják felülmúlni az egyre magasabb nyereség- és részvényárfolyam-előrejelzéseikkel. S bár sokan attól tartanak, hogy közeledik a lufi kipukkadása, amíg a mesterséges intelligencia (MI) nem megy ki a divatból, addig a fejlesztésükhöz szükséges szupercsipek gyártója is erős marad – írta a Financial Times.

Nvidia,Investment,Growth,And,Profit,Trading,Concept.,Nvidia,Company,Logo
Történelmi magasságokban vágtat az Nvidia, és egyelőre nem kellett lassítania.
Fotó: Shutterstock

Lehetséges egy vállalat részvényeit olcsónak nevezni, ha az árfolyam egy év alatt az ötszörösére emelkedett, és ezzel a világ harmadik legértékesebb technológiai vállalatává vált? A Morgan Stanley, a Bank of America és még sok más elemző szerint igen.

Az Nvidia ugyanis még az eddigi lenyűgöző ralija után sem fulladt ki.

Részvényei csak az év eleje óta további 45 százalékkal, azaz 500 milliárd dollárral emelkedtek, amivel közel került ahhoz, hogy olyan óriásokat is beárnyékoljon, mint Amazon és a Google anyavállalata, az Alphabet.

Az eredménybecslések azonban majdnem olyan gyorsan emelkednek, mint az árfolyam, így a részvényekkel most az idei évre várt nyereség harmincszorosán kereskednek, ami a történelmi átlaghoz képest még mindig szerény, és kifejezetten olcsó egy olyan vállalat esetében, amely egy kétéves növekedési hullám közepén van, és várhatóan megnégyszerezi bevételeit.

Az Nvidia körüli hatalmas piaci hangulatváltozások jól mutatják, hogy milyen nehéz felmérni egy potenciálisan hatalmas új technológiai piac nyereségét – az alábecsülés kockázata pedig ugyanolyan nagy, mint a túlzásoké.

A legnagyobb kérdés a rali kitartásával kapcsolatban, hogy a generatív mesterséges intelligencia valóban gyökerestül átalakítja-e a világot.

Bár az olyan MI-szoftverek, mint a ChatGPT, kétségtelenül hatalmas sikerre leltek a lakosság és a vállalatok körében egyaránt, a technológia egyelőre nem vált olyan áttörő fogyasztói alkalmazássá, és nem hozott létre akkora piacot, mint az online kereskedés vagy a közösségi média. A területet elárasztó – és az Nvidia zsebeit megtömő – óriási befektetési hullám egyszer csak el fog apadni, ha a hozamok nem kezdenek el idén realizálódni.

nvidia
 

Még ha a generatív mesterséges intelligencia nem felel is meg az őt körülvevő őrületnek, ez még nem jelenti azt, hogy hamarosan el kell dobnunk az Nvidia-részvényeinket. A csipjeik eddig a nagy nyelvi modellek képzésében kulcsfontosságú szerepet játszottak, az MI népszerűségének robbanásszerű növekedése mellett pedig más, erre alapuló technológiák is hamarosan meg fognak jelenni. A nagy teljesítményű félvezetők piaca pedig emiatt nem fog összeomlani.

Természetesen fel kell készülni a lassulásra – az elemzői előrejelzések alapján az Nvidia bevételeinek növekedési üteme 2025-re 10 százalék alá fog visszaesni, a befektetők pedig ritkán kezelik jól az ilyen eseményeket.

Mindezek ellenére a vállalat pozícióját az MI körül számítási forradalom középpontjában nehéz túlbecsülni. Tavaly ilyenkor még úgy tűnt, hogy az Nvidiának szerencséje van, hogy jó időben a megfelelő termékkel rendelkezett. Tizenkét hónappal később a választéka jelentősen kibővült, egy sor szupererős, fejlesztésre szakosodott csipet dobott a piacra, és bebetonozta magát mint az ágazat kulcsfontosságú beszállítója.

Most ebből a pozícióból ismét gyorsan kell mozognia. Legnagyobb ügyfelei – az olyan felhőszolgáltatók, mint a Microsoft és az Amazon – sietve fejlesztik saját rivális csipjeiket. Az Nvidiának azonban nemcsak a teljesítményben van előnye, hanem a piac egyik legmegbízhatóbb márkájával is büszkélkedhet, amelynek hatalmas követői bázisa van a technológiai világban.

Ha az MI-piac lendülete idén is fennmarad, az Nvidia képes piacvezető termékeket kiadni az eddigi ütemben, és az imázsát is patyolattisztán tartja, akkor egyelőre nem kell attól tartani, hogy elveszíti a befektetők bizalmát. A rali pedig töretlenül folytatódhat.

Új szegmensbe tör be az Nvidia – tovább tarthat a rali

A mesterséges intelligencia körüli felhajtás és az Nvidia piaci pozíciója még a technológiai szektor számára alapvetően kedvezőtlen, magas hozamkörnyezetben is az egyik legsikeresebb részvénnyé tette a cég papírjait.