Hamarosan egy 600 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát a mesterséges intelligencia (MI) szegmense – mondta Manuvir Das, az Nvidia vállalati számítástechnikai megoldásokért felelős vezetője a Goldman Sachs technológiai konferenciáján.

Minsk,,Belarus,,2018.,Nvidia,Geforce,Graphic,Chip,Close,Up
Fotó: Shutterstock

A szakértő szerint a mesterséges intelligencia piaca azért nőhet majd ekkorára, mivel a szegmensen belül nemcsak maguknak az MI-megoldásoknak, de a futtatásukhoz szükséges technológiai háttérnek is hatalmas a piaca, amely az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint gyakorlatilag exponenciális mértékben növekszik.

Das kifejtette: az MI kiszolgálásához szükséges mikrocsipek piaca 300 milliárd, a generatív mesterséges intelligenciák szoftvereinek szegmense 150 milliárd, míg a mindezeket felügyelő és kezelő vállalati szoftveres piac 150 milliárd dollárra bővülhet, nem feltétlenül rövid távon.

Az újonnan létrejövő 600 milliárd dolláros piacot az Nvidiánál gyorsított számítástechnikai szegmens néven emlegetik, mivel 

nem csak a csipekről vagy csak a szoftverekről van szó, hanem a technológiai előrelépés egy új fejezetéről

– fejtette ki a szakértő.

Das rámutatott: a gyorsított számítástechnika elérkezése a technológiai fejlődés elkerülhetetlen hozadékaként is felfogható. Az egyre inkább a digitális térben zajló mindennapok ugyanis dinamikusan növekvő tárolási és számítási kapacitást igényelnek, mely igényt a tradicionális adatközpontok egész egyszerűen nem tudják kezelni: ezeknek ugyanis rengeteg helyre van szükségük, folyamatosan magukkal hordozzák az újabb létesítmények létrehozásának szükségletét – egységnyi hely egységnyi számítási kapacitást tud biztosítani.

A gyorsított számítástechnika ezzel szemben ugyanakkora helyen tízszer, akár százszor akkora teljesítményt tud leadni

– tette hozzá az Nvidia szakértője.

A videókártya-gyártó vállalat volt talán az MI berobbanásának legnagyobb nyertese az idén: az Nvidia kurzusa 239 százalékot emelkedett.

Az Nvidia árfolyama 2023-tól
Szárnyal az idén az Nvidia árfolyama.

A Goldman eseményén szintén felszólaló Sarah Friar, a Nextdoor vezérigazgatója rámutatott: az MI-ben rejlő potenciál nagysága korántsem meglepetés a szektorban dolgozók számára, a ChatGPT tavaly év végi megjelenése ugyanakkor valósággal rászabadította a világra a generatív MI-t, alapvető változásokat hozva el ezzel a társadalom szövetében.

Folytatódik az MI-sikertörténet, mesébe illő számokat közölt az Nvidia

Messiásként várta a piac a mesterségesintelligencia-ipar üstököseként idén hatalmas tőzsdei karriert befutó Nvidia csipgyártó negyedéves gyorsjelentését. A cég a felfokozott várakozások közepette sem okozott csalódást. Sőt, túlteljesítette a befektetők legszebb álmait is.