Figyelmeztető sztrájkot jelentett be a sopronkövesdi Autoliv Kft.-nél – közölte a Vasas sztrájkbizottsága. A munkabeszüntetés híre azért is lényeges, mert Európa legnagyobb gépjármű-biztonságiöveket gyártó üzemében történik.

20180503_3001_FDAGyőr REHAU gyára 

munkás, autóipar, dolgozó, munkaerőGyőr REHAU gyára munkás, autóipar, dolgozó, munkaerő
Gigagyárban kezdenek sztrájkba a magyar munkások – ez még csak a figyelmeztetés / Fotó: Földi D. Attila / Mediaworks (illusztráció)

Az Autoliv dolgozóit a bértárgyaláson képviselő Vasas március 14-én alapított sztrájkbizottságot, mivel 

a szakszervezet nem tudta elfogadni a munkáltató ajánlatát. 

Erről úgy fogalmaztak, hogy az csökkentené a munkavállalók béren kívüli juttatásának összegét, a béremelés mértéke pedig nem lenne elég a dolgozók életszínvonalának fenntartásához.

Az álláspontok azóta sem közeledtek, ezért a március 19-i tárgyalások után az Autoliv Kft.-nél működő Vasas Járműbiztonsági Alkatrészgyártó alapszervezet bejelentette a kétórás figyelmeztető sztrájkot. Ennek időpontja március 21., csütörtök 13 és 15 óra között.

A Vasas követelései reálisak, amelyek nem hagyják figyelmen kívül a vállalat érdekeit sem, de elsősorban a dolgozók életkörülményeinek alakulását tartják szem előtt, a tényeket, hogy mennyivel emelkedtek az élelmiszer-, valamint üzemanyagárak, az üzemi étkezdében történt 17 százalékos emelést vagy a bankok és mobilszolgáltatók által bejelentett áremeléseket – érvelt az érdekképviselet. Közölték, hogy visszamenőlegesen, 2024. január 1-jei bevezetéssel
   • az operátori és DLS-állományban (sorfelelős, anyagmozgató stb.) foglalkoztatottak részére 15 százalékos,
   • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12 százalékos,
   • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8, 800 ezer forint felett 5 százalékos

bérfejlesztést követelnek. Ezenfelül el akarják érni az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15 ezer forinttal, és évi 160 ezer forintos üdülési jutalmat is kérnek úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

Végezetül azt is jelezték, hogy a Vasas alapszervezete továbbra is nyitott a tárgyalásokra, és várja a munkáltató újabb ajánlatát.

Tárgyalna a kecskeméti Mercedes-gyár a szakszervezetekkel, de messze vannak egymástól az álláspontok

A gyár vezetése két év alatt sem adna akkora béremelést, amekkorát a szakszervezet egyetlen évben szeretne.