Magyar gazdaság

Tárgyalna a kecskeméti Mercedes-gyár a szakszervezetekkel, de messze vannak egymástól az álláspontok

A gyár vezetése két év alatt sem adna akkora béremelést, amekkorát a szakszervezet egyetlen évben szeretne.

Továbbra is készen áll folytatni a tárgyalásokat a szakszervezetekkel a kecskeméti Mercedes-gyár vezetése, melynek célja, hogy a dolgozók számára jó megállapodást tudjon elérni a tárgyalóasztalnál – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft. csütörtökön.

A cég ezzel a szerda délutáni, a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete által a kecskeméti Mercedes-gyár prés-, fényező- és összeszerelő üzemében tartott kétórás figyelmeztető sztrájkra reagált, amely szerintük nem okozott jelentős fennakadást a termelésben.

In this handout picture released on April 28, 2020 by the Mercedes-Benz factory in Kecskemet, Hungary, employees wearing their protection masks prepare a frame of a car body in the factory of German car maker Mercedes-Benz on March 24, 2020. Hungarian factory of Mercedes restarted operations at its plant on April 28, 2020. The production was suspended in middle of March here amid the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Dudar SZILARD / MERCEDES-BENZ / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MERCEDES-BENZ / DUDAR SZILARD " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A közlemény szerint a munkabeszüntetésben az összes, a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában dolgozó több mint 4500 munkatársnak kevesebb mint 1 százaléka vett részt.

Az MBMH emlékeztetett arra is, hogy tavaly október óta 14 tárgyalási fordulót tartottak, amelyek során a vállalat 5 ajánlatot tett. A legutolsó 2 éves időtartamra szól, és tartalmaz 

egy több mint 10 százalékos alapbéremelést – elosztva 2024-re és 2025-re –, ami meghaladja a Magyar Nemzeti Bank hivatalos inflációs előrejelzéseit, 

és reálbéremelést eredményezne a munkavállalók számára.

A vállalati ajánlatban helyet kapott az úgynevezett vakációs juttatás 25 százalékos emelése is, amelyet nyáron egy összegben fizetnek ki a munkavállalóknak.

Ezzel szemben 

az BMH Vasas Alapszervezete 14 százalékos alapbéremelést szeretne elérni idén, amit jövőre újabb 12 százalék követne. 

A szakszervezet ezen túl mindkét évben béren kívüli juttatásként 600 ezer forint cafetéria kifizetését, a vakációs juttatás 500 ezer forintra emelését, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatást és 8 nap olyan szabadságot is kér, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek.

A követeléseknek pedig február végén sztrájkbizottság létrehozásával adtak nyomatékot, amit követően a vállalat vezetése bejelentette, hogy a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy döntött, hogy bruttó 1 090 000 forint eredményrészesedési kifizetést biztosít a kecskeméti Mercedes-Benz gyár aktív dolgozói számára. Ezt az egyszeri összeget a márciusi bérrel együtt, április elején fizetik ki.

 

sztrájk Mercedes-gyár dolgozó
Kapcsolódó cikkek