Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt visszahívta a forgalomból  a Lidl Magyarország Bt. a 2024. március 12-én lejáró 250 milliliteres Solevita Smoothie Red Genius Gránátalma-acai terméket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A visszahívott termék bármelyik Lidl üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik

– közölte a hatóság.

Nébih honlapján ismerteti, hogy a patulin mikotoxin sejtkárosító, mérgező anyag, elsősorban az almafélék romlását elősegítő aspergillus és penicillium gombafajok termelik. Főként alma és almatermékek fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, bejutva megnöveli a hajszálerek áteresztőképességét, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik.

Bizonyos élelmiszerek esetében a maximálisan megengedhető patulintartalmára európai uniós előírások vonatkoznak. Az almalében és egyéb italok almaléből készült összetevőiben lévő patulinszennyeződés megelőzésére és csökkentésére európai uniós ajánlás jelent meg – olvasható a Nébih honlapján.

Húsvéti élelmiszer razzia kezdődik: az üzleteket és a piacokat is ellepik az ellenőrök

Elrendelte a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek ellenőrzését az Agrárminisztérium államtitkára. A március elején indult, egy hónapig tartó, előre bejelentett ellenőrzés időszakában a hatóság szakemberei étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, jellemzően sonkákat, és édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak, gyártókat és forgalmazókat egyaránt – közölte a szaktárca.