Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szlovák kormány 267 millió eurós (mintegy 104 milliárd forint) közvetlen támogatásban részesítse a Volvo új gigagyárát – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Amsterdam,,Netherlands,-,April,25,,2015:,Volvo,Car,Corporation,Is
Fotó: Twin Design

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő patinás svéd gyár elektromos autókat gyárt majd a Kassa mellett létesítendő üzemében. A gyár a Volvo Cars harmadik gyártóüzeme lesz Európában. 

A beruházás 1,2 milliárd euróba kerül, az üzem kezdeti kapacitása várhatóan évi 250 ezer jármű lesz. 

A projekt legalább 3300 munkahelyet, valamint a beszállítói lánc kiépítése révén további közvetett munkahelyeket teremt. A projekt várhatóan fenntarthatósági előnyökkel is jár, mivel a gyártás kezdetétől kezdve klímasemleges lesz, és kizárólag elektromos járműveket kínál majd.

A Volvo célja, hogy 2030-ra teljes modellpalettáját elektromos meghajtásúra cserélje – ausztrál leányvállalata már bejelentette, hogy 2026-tól kezdve kizárólag villanyautókat kívánnak értékesíteni a piacon.

Az Európai Bizottság szerint a közvetlen támogatások formájában nyújtott szlovák állami támogatás hozzájárul a munkahelyteremtéssel, a regionális fejlesztéssel és az európai zöldcélokkal kapcsolatos uniós célkitűzések megvalósításához.

A Volvo Cars eladásai márciusban 25 százalékkal ugrottak meg az előző év azonos időszakához képest, amivel a svéd konszern minden idők legnagyobb növekedését érte el egy hónap alatt. Az értékesítések történelmi növekedését az elektromos járművek hajtották, amelyek eladásai 43 százalékkal nőttek, miközben a Volvo katalógusának mindössze a 23 százalékát tették ki.