BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Rheinmetall történelmének legnagyobb tüzérségilőszer-megrendelését kapta

A cég közlése szerint Németország lesz az első számú vevő, a megrendelt lőszerek egy részét Ukrajnának továbbítják. A Rheinmetall történelmi megrendelésében Hollandia, Észtország és Dánia is részt vesz.

A Rheinmetall AG 8,5 milliárd euró (3,3 ezermilliárd forint) értékű megrendelést kapott tüzérségi lőszer szállítására a német hadsereg (Bundeswehr) részére, ami a cég történetének legnagyobb keretszerződését jelenti. A kormányok igyekeznek feltölteni készleteiket és támogatni Ukrajna védelmi harcát az Észak-Korea és Kína támogatását élvező Oroszország ellen.

Trade fair for security technology Enforce Tac, Bundeswehr, Rheinmetall
A Rheinmetall történelmének legnagyobb rendelése: 8,5 milliárd euró keretszerződést kötöttek tüzérségi lőszerekre / Fotó: dpa / picture-alliance

A megrendelés 155 milliméteres kaliberű lövedékek különböző változataiból áll, amelyek szállítása jövőre kezdődik. A Rheinmetall közlése szerint Németország lesz a fő vásárló, és a készlet egy részét Ukrajnának is továbbítja. A megrendelésben Hollandia, Észtország és Dánia is részt vesz – közölte a Bloomberg. 

A szerződés bejelentését követően a Rheinmetall részvényei akár 1,8 százalékkal is emelkedtek. 

A Rheinmetall részvényei az egyik legjobban teljesítőek Németországban, az év eleje óta körülbelül 71 százalékos növekedést mutatnak. Ez kiegészíti a 2023-ban elért 54 százalékos nyereséget, miután a részvény értéke 2022-ben több mint megduplázódott, amikor Oroszország inváziója Európa védelmi képességeit jobban előtérbe helyezte. A vállalat közölte, hogy a lőszer alkatrészeit Németországban fogja gyártani, beleértve a lövedéket, a gyújtószerkezetet, a robbanó töltetet és a hajtótöltetet is. 

A cél, hogy a gyártás második évében 100 ezer lövedéket állítsanak elő, majd ezt a kapacitást végül megduplázzák.

A Bundeswehr már korábban megállapodott egy 1,2 milliárd eurós értékű üzletben több százezer lövedékről a hadiipari vállalattal, a 200 ezer plusz lövedék ára 880 millió eurót érhet el, ami 391,3-es árfolyamon számolva 344 milliárd forintnak felel meg. A Rheinmetall az orosz–ukrán háború kirobbanása után kezdte meg a termelés felfuttatását, ugyanis az európai kormányok megerősítik hadseregüket és feltöltik készleteiket, mivel a Kijevnek szállított lőszerek és fegyverek mindenhol kiapasztották a készleteket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.