Történelmi sikert ért el a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra a 2025-ös London Spirits Competition versenyen: az ágyas körtepálinkájuk nemcsak a maximálishoz közeli pontszámmal nyűgözte le a nemzetközi zsűrit, hanem elhozta az International Fruit Spirits of the Year díjat is. A világ egyik legnívósabb versenyén ezzel nemcsak Magyarországot, de a tradicionális pálinkakultúrát is a nemzetközi csúcsgasztronómia térképére helyezték – írta a Beol.
A versenyre több mint harminc országból érkeztek párlatok, amelyeket hetven tapasztalt szakértő bírált el. A kiértékelés nem csupán az italok ízvilágára koncentrált, hanem azok csomagolására és piaci értékére is. A Dupla 40 Ágyas Körtepálinka 99 pontot szerzett a 100-ból – a maximális értékelést senki sem érte el, így ez az eredmény a világ négy legjobb italának egyikévé emelte a magyar terméket.
A pálinka egyszerre elegáns, karakteres és esztétikus megjelenésű – ezek együttesen segítették győzelemhez az Árpád Pálinkát, amely a Legjobb Gyümölcspárlat és a Legjobb Magyar Párlat díját is hazahozhatta.
Hegedűs Mónika kereskedelmi vezető és testvére, Nagy Árpád főzőmester elmondása szerint nem előzmények nélküli ez a diadal. A családi manufaktúra tavaly az Egyesült Államokban aratott sikereket: többek között az Árpád Classic Gin és az Árpád Paprika Gin is aranyérmet kapott, és elnyerték az Év Lepárlója címet is az USA Spirits Ratings versenyen. A gyömbérpárlatuk pedig nemcsak aranyérmes lett, de az Év Gyümölcspárlata címet is megszerezte.
A mostani díj nem csupán egy kiemelkedő ital sikerét jelenti – az Árpád Pálinka szerint a győzelem azt is mutatja, hogy a magyar gyümölcspárlatok végérvényesen betörtek a prémiumitalok globális mezőnyébe. A manufaktúra szerint az elegancia, a kézműves minőség és a magyar hagyományok találkozása világszínvonalú kombinációt eredményezett.
Az Árpád Pálinka folyamatosan keresi az új ízeket a hagyományos magyar alapokon belül is – ilyen innováció például a paprikából készített gin, amely különleges fűszerességével és dizájnjával is elismerést váltott ki a nemzetközi szakértőkből.
A békéscsabai főzde sikere egyértelmű üzenet: a magyar pálinka már nem csupán hungarikum, hanem egyre inkább világszintű prémiumtermék. A csúcs pedig – úgy tűnik – még csak most következik.
Pálinka: több mint szeszes ital a magyarok számára
A pálinkatörvény 2008-as bevezetése és a 2004-ben megszerzett európai uniós védjegy, valamint a 2011-ben elért eredetvédettség mind hozzájárultak a pálinka minőségének és hírnevének növeléséhez. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre idén 341 nevezés érkezett, amelyek közül 29 arany, 146 ezüst és 91 tétel bronz minősítést kapott.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.