csomagolás

A szemünk előtt újul meg a csomagolás

Blisztercsomagolással mindenki találkozott már, és egyre inkább találkozni fog a jövőben. Jelenleg 20 milliárd dollár feletti e csomagolás globális piaca.

Lejtmenetben a csomagolóipar

Mintegy 5 százalékos visszaesést mértek az idei első fél évben a magyarországi csomagolóipari vállalatok. Az általános gazdasági problémák mellett a fő gondot a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás idei kedvezőtlen irányú változása jelenti, amely hátrányba hozta a hazai gyártókat az importőrökkel szemben.

Átlag 2,5-szeres tehernövekedés a termékdíjaknál

Az importot előnyös helyzetbe hozza a hazai gyártókkal szemben, a kötelezettek nagy részénél jelentősen növeli az adminisztrációt, export esetén nehézkes és időben kitolódik a termékdíj visszaigénylése – egyebek között ezek a legfontosabb megállapításai az új termékdíj-szabályokkal kapcsolatos felmérésnek.

Számtalan termék drágulhat az új termékdíj rendszer miatt

Aggódik a szakma az új környezetvédelmi termékdíj-szabályozás miatt, amelyről tegnap szavazott a parlament. „Az idei év második felében – a korábbi félelmekkel szemben – a világpiacon nem folytatódott a papírárak drasztikus növekedése, ennek jótékony hatása azonban az erős euró miatt a hazai piacon nem érezteti hatását.
Világgazdaság Piactér