hallgató

Idén is több nő jelentkezett a felsőoktatásba

Az idén is több nő jelentkezett a felsőoktatásba, mint férfi, a kérelmet benyújtók átlagéletkora 23,6 év, a külföldi állampolgárságú felvételizők közül a legtöbben Szlovákiából, Szerbiából, Romániából és Ukrajnából érkeztek. Egyebek között ez derül ki az idei felsőoktatási adatokból, amelynek gyorsjelentését a felvi.hu oldalon tették közzé.

Segíti az érettségi felkészülést a Diákhitel Központ

Tovább bővítette innovatív oktatási segédletét a Diákhitel Központ: a történelem érettségi tételek mellett az idén irodalom tantárgyból kerültek fel új tartalmak a fiatalok által látogatott közösségi médiafelületre.

Az egyetemisták nagy része anyagi problémákkal küzd

Állami ösztöndíj nélkül 5 millió forintba kerül a diploma megszerzése, amit jórészt a szülők fizetnek – derül ki a CIG Pannónia egyetemisták körében végzett kutatásából. Ez komoly anyagi terhet jelent a családoknak, mivel a szülők elenyésző része készül előre ezekre a költségekre. A tudatos pénzügyi tervezéssel készülők fele azonban már a gyermek 8 éves kora előtt megkezdi a takarékoskodást.

A felvételi biztosan marad

A keretszámok eltörlésével nem változik a felvételik rendszere, így a diákok abból a tantárgyból érettségizhetnek, amelyből eddig készülhettek – jelentette ki Hoffmann Rózsa tegnap. A Rektori Konferencia elnöke szerint az állami, a vállalati és a magánfinanszírozás egyensúlyát kellene megteremteni. „A felsőoktatás finanszírozási gondjait meg kell oldanunk, ám a folyamatos, öt év alatt bekövetkezett 40 százalékos állami támogatáscsökkentés már nem kezelhető a korábbi formulák szerint” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora.

A SZEF is támogatja a hallgatói tiltakozást

A tandíjmentes keretszámok hirtelen elhatározott drasztikus csökkentése rombolja a felsőoktatás teljes intézményrendszerét, az oktatás színvonalát – fogalmaz közleményében a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata (SZEFIT), támogatva a felsőoktatás átalakítása ellen tiltakozó hallgatókat.
Világgazdaság Piactér