Icesave

Izland robog az EU-ba - A problémás kérdések később jönnek

Izland ma megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Az első nap megnyitott négy tárgyalási fejezetből már kettőt ideiglenesen le is zártak. A várhatóan nagyobb bonyodalmat okozó dossziékat: a halászat, a mezőgazdaság és a környezetvédelem kérdését később tárgyalják.

Az izlandiak inkább halásznak, de nem fizetnek

Izlandon a második népszavazás is elutasította, hogy az ország 5 milliárd dollárt fizessen Nagy-Britanniának és Hollandiának egy izlandi bank összeomlása okozta károkat megtérítendő.

Az izlandiak nem fizetnek a magánbanki bakikért

Ismét népszavazáson mondhat nemet a lakosság a 2008-as bankmentő csomag törlesztéséről britekkel és hollandokkal kötött megállapodásra. Mindez tovább késleltetheti Izland talpra állását, és akadályozza közeledését az EU-hoz.

A bálnák megakadályozhatják Izland uniós csatlakozását

Izland gazdasága a 2008-as válságban összeomlott, és emiatt jelezte csatlakozási szándékát az EU-hoz. Az izlandi lakosság akkor még támogatta a csatlakozást, de ma már nem ez a helyzet. A tárgyalások során a legnagyobb vitát kiváltó kérdések a bálnavadászat, a környezetvédelem, az ingatag pénzügyi rendszer és az Icesave lehet.

Izland továbbra sem fizet

Megegyezés nélkül félbeszakadtak a tárgyalások arról, hogy Izland miként törlessze az Egyesült Királysággal és Hollandiával szemben fennálló több mint 3,8 milliárd euró összegű adósságát.

Verseny indulhat az izlandi bankok brit betéteiért

Hollandia legnagyobb pénzügyi szolgáltatója az ING Groep NV megegyezett az izlandi pénzügyi felügyelettel, hogy a szigetország két legnagyobb bankjának brit betétállományt megvásárolja.
1
Világgazdaság Piactér