Magyar gazdaság

Izland robog az EU-ba - A problémás kérdések később jönnek

Izland ma megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Az első nap megnyitott négy tárgyalási fejezetből már kettőt ideiglenesen le is zártak. A várhatóan nagyobb bonyodalmat okozó dossziékat: a halászat, a mezőgazdaság és a környezetvédelem kérdését később tárgyalják.

Izland sikeresen kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval – áll az Európai Bizottság közleményében. Az EU-csatlakozás tárgyalása kapcsán négy fejezet volt nyitva a konferencián, és ezek közül kettőt már ideiglenesen lezártak.

A soros uniós elnökség nevében Martonyi János, a magyar diplomácia vezetője és Össur Skarphédinsson, Izalnd külügyminisztere is történelmi jelentőségű pillanatnak nevezte a tárgyalások megkezdését. Az izlandi külügyek irányítója úgy véli, az összesen 35 tárgyalási témafejezetnek mintegy a felét idén, a másik felét jövőre nyithatják meg.

Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési és szomszédságpolitikáért felelős biztosa azt mondta, hogy ez a konferencia fontos lépés Izland csatlakozási folyamata során. A fejezetek tartalmazták a közbeszerzés kérdését, az információs társadalmat és a médiát, a tudományt és kutatást, valamint az oktatás és kultúra kérdését. Utóbbi két fejezetet zárták le ideiglenesen. Ezeken a területeken Izland már nagy lépést tett, hogy megfeleljen az uniós jogszabályoknak. Izland már sikeresen vett részt az EU kutatási, oktatási és kulturális programjaiban az elmúlt több mint 16 évben.

A két fejezet gyors lezárása mutatja Izland magas szintű felkészültségét – mondta a külügyminiszter, Össur Skarphedinsson Brüsszelben. Szavai szerint az ország az év második felében megnyitná a nehezebb fejezeteket is, úgy mint a mezőgazdaság és a halászat kérdését.

Füle áprilisban azt mondta, hogy a legnagyobb kihívást a mezőgazdaság, a halászat és a környezetvédelmi fejezetek okozhatják. Skarphedinsson hétfőn úgy fogalmazott, hogy az izlandiak nem állnak készen, hogy elkötelezzék magukat az EU felé, mert látni szeretnék a tárgyalások eredményét, olyan kérdésekben mint a halászat, vagy az Icesave betétesek igényei.

Az izlandiak tavaly márciusban elsöprő többséggel elutasították a brit és holland befektetőket kártalanító Icesave-törvényt. Idén áprilisban a lakosság a második körben is nemet mondott arra, hogy Izland kártérítést fizessen egy izlandi bank összeomlása miatt.

Nagy Britannia és a Hollandia kormánya kárpótolta állampolgárait, akik elvesztették betétjeiket, amikor az izlandi Landsbanki is csődbe ment 2008-ban.  Az EFTA kijelentette, hogy Izland három hónapon belül kerítsen sort a brit és holland kormány kompenzációjára - amely 5,3 milliárd dollárra rúg – a betéteseknek okozott kár miatt.

Az ország 1999 óta része a schengeni övezetnek, és a egyik alapítója, valamint 1973 óta szabadkereskedelmi egyezménye van az Unióval. Ezek a tényezők megkönnyítik a csatlakozás előmenetelét, azonban a pénzügyi rendszer és a halászat kérdése is okozhat ellentéteket a tárgyalások során.

Az Európai Bizottság tavalyi jelentése szerint Izland készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, azonban kijelentették, hogy az országnak komoly erőfeszítéseket kell tennie a jogszabályok harmonizációja terén, főként a halászat, mezőgazdaság és a pénzügyi szolgáltatások ügyében. Bizottság szerint Izland magáénak vallja az EU közös értékrendjét, így a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok melletti elkötelezettséget. Izland a 2008-as gazdasági összeomlása miatt határozta el magát az EU-csatlakozás mellett.

Az Európai Bizottság tavalyi jelentése szerint Izland készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, azonban kijelentették, hogy az országnak komoly erőfeszítéseket kell tennie a jogszabályok harmonizációja terén, főként a halászat, mezőgazdaság és a pénzügyi szolgáltatások ügyében. Bizottság szerint Izland magáénak vallja az EU közös értékrendjét, így a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok melletti elkötelezettséget. Izland a 2008-as gazdasági összeomlása miatt határozta el magát az EU-csatlakozás mellett. -->

tárgyalás Izland Icesave EU csatlakozás halszáza
Kapcsolódó cikkek