kartellezés

Súlyos pénzbírságot kapott több légitársaság

Kartellezés miatt közel 800 millió eurós pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság pénteken tizenegy légitársaságot. Ugyanezen ügyben a testület már 2010-ben büntetést szabott ki az érintett vállalatokra, az uniós bíróság azonban az akkori döntést később érvénytelenítette.

Hárommilliárd forint feletti bírságot szabott ki az első félévben a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az első félévben 41 ügyet zárt le, ezek között a fogyasztóvédelmi jellegű ügyek voltak túlsúlyban, a kiszabott bírság pedig 3,2 milliárd forintot tett ki - közölte a versenyhatóság az MTI-vel. Továbbra is sok jelzés érkezett az egészségre ható készítmények, az étrend kiegészítők, a fogyasztói csoportok megtévesztő hirdetései, valamint az üdülési jogok értékesítésével kapcsolatban.

Lecsapott az EU az acélkartellre

Illegális áregyeztetéssel összefüggő tiltott kartellezés miatt az Európai Unió kereken 40 acélipari céget bírságolt meg több uniós országban.

Bírságelengedés az "éneklőknek"

Mentesülhet a versenyhivatali bírság alól az a vállalkozás is, amely nem feljelent, hanem az eljárás megkezdése után dönt úgy, információkkal látja el GVH-t, és ekként megkönnyíti a kartellezés bizonyítását.
1
Világgazdaság Piactér