középosztály

Több a szegény, több a gazdag Amerikában

Az elnökválasztási kampányban a jelöltek a középosztály aggodalmait igyekeznek megfogalmazni, miközben a magas jövedelműek éppen pénzügyi erejüknél fogva hatásosan tudják befolyásolni a politikusok ígéreteit és tetteit. A középosztálynak a legnagyobb kihívás, hogy az utóbbi évtizedekben jól fizető munkahelyek vándoroltak külföldre, vagy szűntek meg.

Zsugorodik az amerikai középosztály

Csaknem fél évszázadon át folyamatosan zsugorodott az Amerika erős gerincét alkotó középosztály. Az elnökválasztási kampányban a jelöltek a középosztály aggodalmait igyekeznek megfogalmazni, miközben a magas jövedelműek éppen pénzügyi erejüknél fogva hatásosan tudják befolyásolni a politikusok ígéreteit és tetteit.

Vége a középosztálynak?

Az évtizedeken át jólétben élő és a nemzetgazdaságokat stabil, illetőleg növekvő fogyasztásával serkentő nyugati középosztályt sújtják a leginkább az utóbbi idők sorozatos válságai. Az ő körükben ugyanis még a válságokat követő fellendülési időszakban sem növekszik, hanem – konjunktúráktól függetlenül - folyamatosan csökken a foglalkoztatottság, mondta David Altig az alapblog.hu-nak adott interjúban.
Világgazdaság Piactér