LIBOR

Lassan eltűnik a Libor, azonban több királyjelölt is sorban áll a pozícióért

A számos futamidőre (egy naptól egy évig) és a dollárra, fontra, euróra és más devizákra számított londoni bankközi kamatláb, a Libor a globális pénzpiac egyik legfontosabb benchmarkja, irányadó mutatója. Az évekkel ezelőtt kipattant árazási botrány következményei most mutatkoznak meg, a Libor helyére több tőzsde aspiránsa is pályázik.

Egy évtizeden át manipulálhatták az arany árfolyamát a bankok

Amerikai kutatók empirikus vizsgálata megerősítette azt a korábban megfogalmazott gyanút, miszerint a londoni aranyár-fixingben résztvevő bankok egy évtizeden át manipulálhatták az arany világpiaci árát - jelentette a Bloomberg hírügynökség.

A pénzhamisítás az állam monopóliuma

Az Európai Bizottság a napokban 1,7 milliárd eurós bírságot rótt ki hat nagy bankcsoportra, mert azok korábban részt vettek vagy az euróövezeti bankközi kamat (EURIBOR), vagy a londoni bankközi kamat (LIBOR), vagy mindkettő "eltérítésében".

A botrányok és a kamatmanipulálás miatt szigorít az EU

Újraszabályozná a Libor és az Euribor globális és európai banki irányadó kamatlábakat az Európai Unió. Az EU fő célja, hogy átláthatóbbá és megbízhatóbbá tegyék a kamatlábak kiszámítását, és elkerüljék a mutatók manipulálását, mint ahogy megtörtént a 2008-as gazdasági válság első időszakában.

Barclays bank: 3700 alkalmazott az utcán

A Barclays 3700 alkalmazottjától válik meg, és évi 1,7 milliárd fonttal csökkenti költségeit – közölte kedden a brit multinacionális bank vezérigazgatója.
Világgazdaság Piactér