Nemzetközi gazdaság

Az orosz vagyon nagy zűrt okozhat a piacokon a magyar sztárközgazdász szerint

Megszólalt Pozsár Zoltán az Oroszországra kirótt szankciók piaci hatásairól, és az utóbbi időben a nemzetközi sajtóban nagyon felkapott magyar sztárközgazdász egy olyan sérülékeny pontra talált rá, amely eddig nem keltette fel a figyelmet.

A Bloomberg kapta fel Pozsár Zoltán, a Credit Suisse vezető elemzőjének írását, amely egy komoly új kockázatra hívta fel a figyelmet az amerikai és a globális piacokon az Oroszországra zúduló szankciók nyomán. Pozsár jegyzeteit sokan figyelik és már többször okoztak nagy nemzetközi felzúdulást, a legutóbb az a – VG-ben is ismertetett – írása, amely szerint a Federal Reserve a piaci kilengések ösztönzésével küzdheti le az inflációt előidézése nélkül.

Fotó: ALLISON BAILEY / AFP

Pozsár most arról írt, hogy az orosz vagyonokra záporozó szankciók hatásait elemezgetve sokan elnézhették a dollárban tartott pénzek nagyságát és helyét, mert félrevezető lehet, hogy hatalmas nemzetközi tartalékaiban – függőségét csökkentendő – Oroszország a Krím 2014-ben történt megszállása óta jelentősen csökkentette a dollár súlyát. 

A közgazdász szerint az oroszok offshore devizavagyonának értéke elérheti a 300 milliárd dollárt, és komoly piaci hatásokkal járhat, ha ezt a szankciók befagyasztják, vagy a tulajdonosok ennek az elkerülésére megmozdítják és új csatornákon indítják el. Ez az összeg Pozsár saját számítása az orosz jegybank és piaci adatok összesítéseként.

Ha a dolgok eszkalálódnak, nehéz figyelmen kívül hagyni az fx csereügyletekre és az amerikai dollár Libor fixingre gyakorolt közvetlen hatást, tekintve Oroszország  hatalmas pénzügyi többleteit, és ahova ezeket helyezték

– írta a stratéga.   

Az orosz jegybank és magánszektor majdnem ezer milliárd dollárnyi likvid vagyonnal rendelkezik, és miután 2018-ban Oroszország eladta amerikai állampapírjait, sokan a valósnál sokkal kisebb dollár részsesedést feltételeznek a valósnál. Pozsár számításai szerint 200 milliárd dollár lehet ebből deviza csereügyletekben és még 100 milliárd dollár külföldi bankbetétekben. 

 

Az orosz jegybank dollár kitettsége 50 százalék körüli lehet, a kimutatott 20 százalékkal szemben.

Mindez azt is jelentheti, hogy a kivetett és készülő szankciók hatásai is nagyobbak lehetnek, mint sokan gondolták. “Szélsőséges esetben a 300 milliárd dollár akár a szankciók csapdájába eshet, akár valahogy nyugatról keletre mozgatják, hogy elkerüljék a szankciók csapdájába esést" – írta a befolyásos magyar közgazdász.  

 

 

Pozsár Zoltán devizapiacok orosz-ukrán háború Bloomberg világpiac sztár közgazdász szankciók hatása LIBOR szankciók Oroszországra deviza csereügylet dollár libor devizaswap
Kapcsolódó cikkek