MSZOSZ

MSZOSZ: Infláció alatti emelés nem lehet - Eltolódik a bérmegállapodás

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint a két kiigazító csomaggal nehezebbé váltak a jövő évi bérekről szóló tárgyalások, amelyeken most erős feszültség uralkodik, nagyon távol kerültek egymástól a munkaadók és a munkavállalók álláspontjai.

Minimálbér-emelés: bekavartak a cafeteriával

Alaposan átszabja a minimálbért érintő tárgyalások pozícióit a cafeteriát terhelő adóteher megnövelése. A szakszervezetek szerint nem halogatható az emelés, a munkaadók szerint csak szimbolikus bérfejlesztés jöhet szóba. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára azt mondja: a szakszervezeti álláspontot természetesen megértik, de ki kell mondani, hogy a munkahelyek megmaradása, vagy a munkabérek emelése közül lehet választani a jelenlegi helyzetben.

Vállalati tulajdont a munkavállalóknak!

A Munkástanácsok után az MSZOSZ és az ASZSZ is azt mondja, vásárolhassanak a munkavállalók is kedvezményesen részt azokból a nem stratégiai vállalatokból, amelyekben az állam a kisebbségi tulajdonos.

A gazdaság átitatódott adóelkerüléssel, kis lépés már nem segít

Havi 50 ezres átalányadót fizethetnek az évi 6 millió forint árbevételt el nem érő mikrovállalkozások, és kedvezményes kisvállalkozói adózásra számíthatnak a 25 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek is a miniszterelnök bejelentése szerint. A cél a munkahelyteremtés mellett az adómorál javítása, ám megoszlanak a vélemények arról, hogy mindez segíthet-e.

Fordulatot sürget a munkahelyteremtésben a szakszervezet

„A magyar gazdaság elvesztette lendületét, hiszen a GDP előző évihez viszonyított aránya is csökken, és míg a foglalkoztatási ráta hektikusan változó, trendszerűen süllyedő pályát mutat. Ezzel pedig a társadalom minden szempontból elvesztette az esélyét” – jelentette ki Pataky Péter az MSZOSZ kibővített szövetségi tanácsának keddi ülésén.

Fordulatot sürget az MSZOSZ

A pályakezdők és az idősek munkahelyteremtését szorgalmazta a helyettes államtitkár.

Mit várhatunk az átalakuló szakképzéstől? - Szakértők válaszolnak

Idén szeptembertől a tervek szerint már szélesebb körben elérhető a tavaly még csak kísérleti jelleggel választható duális szakképzés. A gyakorlatorientált új rendszer közelebb viheti a tanulókat a tényleges munkahelyekhez, ám a bírálók szerint így hátrányba kerül az alapképzés.

MSZOSZ: Csak egy szűk réteg a nyer az adópolitikán

Az idei év a munkavállalóknak nagyon nehéznek ígérkezik, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint veszélyben vannak a munkahelyek, a foglalkoztatásban nem növekedés, hanem visszaesés várható - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerdán Ózdon tartott sajtótájékoztatóján.

MSZOSZ: Tovább nő a dolgozói szegénység

A szakszervezetek minden törvényes eszközzel fel kívánnak lépni a tavalyi nettó kereset mértékének megőrzéséért - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke nyíregyházi sajtótájékoztatóján szerdán.
Világgazdaság Piactér