A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) is támogatja a Munkástanácsok Országos Szövetségének javaslatát, amely szerint kedvezményesen vásárolhatnának állami részt a munkavállalók olyan nem stratégiai cégeknél, ahol az állam a kisebbségi tulajdonos.

 Az MSZOSZ és az Autonómok elnöke is azt mondta az MTI-nek kedden: szívesen részt vesznek az esetleges erről szóló egyeztetéseken, és a részletek kidolgozásában.

A Magyar Hírlap kedden írt arról, hogy a Munkástanácsok az őszre készíti el a munkavállalói tulajdonszerzésről szóló javaslatát, miután erről szóló indítványát pozitívan fogadta a kormányfő. Palkovics Imre a napilapnak elmondta: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től nemsokára megtudják, melyek azok a nem stratégiai jelentőségű kisebbségi állami tulajdonrészek, amelyek megvásárlására a munkavállalók lehetőséget kaphatnának.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke saját véleményét megfogalmazva elmondta: valószínűleg nincs sok olyan cég, amelyben beragadt állami tulajdon, kisebbségi részesedés van, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy döntési, szavazati jog csak bizonyos tulajdonrész után jár. Hangsúlyozta, nincsenek ellene a Munkástanácsok javaslatának; meg kell vizsgálni, hogy mely cégekben szerezhetnének tulajdonjogot a munkavállalók, emellett a kedvezmény mértéke is számít.

Hozzátette: ki lehet dolgozni egy jó, a munkavállalók számára előnyös megoldást, és ők szívesen részt vesznek ebben.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezek Szövetségének elnöke is hasonló véleményt fogalmazott meg. Kiemelte, hogy - ismerve a magyar munkavállalók helyzetét és a rosszabb feltételeket teremtő új Munka törvénykönyvét - minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, ami segíti a dolgozókat.

Az ASZSZ minél több partner bevonásával egyeztetne a munkavállalói tulajdonszerzésről - mondta az elnök. Hozzátette: a 90-es évek elején sikeresen működő munkavállalói részvényprogram tapasztalatait is fel lehetne használni a kérdés vizsgálata során. Borsik János szerint körültekintően, a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva kell kidolgozni a részleteket, emellett érdemes lenne kiterjeszteni a tulajdonszerzést a kisebbségi tulajdonú önkormányzati cégekre is.