„A magyar gazdaság elvesztette lendületét, hiszen a GDP előző évhez viszonyított aránya is csökken, és míg a foglalkoztatási ráta hektikusan változó, trendszerűen süllyedő pályát mutat.

 Ezzel pedig a társadalom minden szempontból elvesztette az esélyét” – jelentette ki Pataky Péter az MSZOSZ kibővített szövetségi tanácsának keddi ülésén. A szakszervezeti konföderáció elnöke kiemelte: elsősorban a munkajogszabályok és a szociális ellátórendszer változásainak köszönhető, hogy Magyarországon a mélyszegénység mellett terjedőben van a „dolgozó szegénység".

Ebben a helyzetben, amikor egyéb tényezők miatt nincs számottevő munkaerő-kereslet, a kormány megnöveli a munkaerő-kínálatot azzal, hogy átalakítja a rokkantellátási rendszert, és megszünteti a korkedvezményes nyugdíjat – jelentette ki Pataky, aki rámutatott: a magyarországi foglalkoztatási ráta a térségben a legrosszabb.

Az érdekképviselet számításai szerint félmillió új munkahely kellene ahhoz, hogy a hazai foglalkoztatási ráta elérje az EU átlagát. Ez 780 milliárd forintnyi többletet jelentene az államnak, és 800 milliárdot a munkavállalóknak. Ennek eléréséhez többek közt kiszámíthatóbb jogszabályi környezetet, többkulcsos adórendszert tartanak szükségesnek. További részletek a mai Világgazdaságban