munkaerő-piac

Megváltozik a munkaerő-piaci intézményrendszer

Januártól jelentősen átalakul a munkaerő-piaci intézményrendszer, márciustól pedig megszűnik a szakigazgatási szervek önálló feladat- és hatáskörgyakorlása. Az előbbi miatt év végével megszűnik a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH), amelynek foglalkoztatási és munkavédelmi területeit a Nemzetgazdasági Minisztérium, munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feladatköreit pedig az Országos Tisztifőorvosi Hivatal veszi át.

Inkább külföldön terjeszkednének a magyar cégek

Egy nemzetközi felmérés szerint két és félszer annyi vállalat terjeszkedne a belföldi piacokon, mint amennyi külföldön, világszerte a cégek 42 százaléka tervez bővülést a saját országában, 17 százalékuk pedig más országban keresi az új üzleti lehetőségeket; Magyarországon fordított a helyzet, a vállalkozások 21 százaléka külföldön tervez növekedést, míg a hazai piacon 19 százalék.

Magyarországra is megérkezett a Cisco-táblagépe

Már a magyarországi vállalkozások számára is hozzáférhető a világ első, kimondottan üzleti célokra fejlesztett táblagépe, amelyet az amerikai Cisco Systems dobott piacra.

Csehországban csökkent a munkanélküliség

Csehországban a várt mértékben csökkent a munkanélküliség szeptemberben - közölte az ország munkaügyi minisztériuma, amely nem fűzött megjegyzést az adathoz.

Már februártól készülhetnénk az euró bevezetésére

Már jövő februárban meg lehetne kezdeni az euró bevezetésének előkészítését a parlamentben, s ennek nyomán kérni a belépésünket az ERM II árfolyamrendszerbe – vélik a GKI szakértői, akik bemutatták legfrissebb jövő évi gazdasági előrejelzésüket.

Alig használt EU-s pénzalap

Működésének harmadik éve végén is szinte ismeretlennek, de legalábbis erősen kihasználatlannak tekinthető az Európai Unió globalizációs alapja (EGA). Hiába oszthatna szét évente 500 millió eurót a tagállamok között, ha alig van forrásaira érdeklődés: eddig három év alatt összesen is csak 79 millió eurót fizetett ki.

Regionális hálózat az alkalmi munkavállalásért

Bemutatták az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány által támogatott HÁR-MAN Program (Békéscsaba, Kecskemét, Szeged) Regionális hálózat az alkalmi munkavállalásért címet viselő projekt záró eredményeit. A legfontosabb, hogy létrejött egy interneten is elérhető adatbázis-kezelő rendszer, amely a munkaadó és a munkavállaló részéről egyaránt használhatóvá vált.
Világgazdaság Piactér