Közélet

Többen dolgoznak Szabolcsban mint egy éve

Csökkent a munkanélküliek száma Szabolcsban novemberben mind az előző havi, mind az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 48 222 álláskeresőt tartottak nyilván novemberben, számuk az előző hónaphoz képest csaknem hat, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest pedig tizenhárom százalékkal csökkent - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja csütörtökön az MTI-vel.

A megyében szeptemberben 50 491-en, míg októberben 51 141-en voltak munka nélkül, egy évvel korábban pedig 55 518 álláskereső szerepelt az adatbázisokban. Novemberben a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességen belüli aránya a tavalyi azonos havi 23,4 százalékról 19,9 százalékra javult, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív munkanélküliségi szint pedig - 1,8 százalékpontos éves szintű javulás révén - 12,5 százalékra mérséklődött a megyében.

Az elmúlt hónapban a térség valamennyi munkaerő-piaci körzetében mindegyikében csökkent a munka nélkül lévők állománya egy év távlatában, számukat tekintve leginkább a mátészalkai, a nyíregyházi, a kisvárdai, arányaiban pedig a csengeri és nagykállói körzetben. Az adatok szerint továbbra is a megyeszékhely körzetében koncentrálódott az álláskeresők harmincegy százaléka - olvasható a központ közleményben.
Novemberben 7 610-en kerültek be a munkaügyi nyilvántartásba. Az állomány nagyobb részét a nyilvántartásba visszalépő álláskeresők (7152) jelentették, az első alkalommal belépők lényegesen kisebb hányadot képviseltek (438).

A megye munkaügyi kirendeltségein 19,5 ezer fős új munkaerőigényt jelentettek be a foglalkoztatók, tizenkétszer többet, mint egy évvel korábban. A legtöbb, 7 246 új álláshely a nyíregyházi kirendeltségre érkezett, ezzel az októberről áthúzódó igényekkel együtt, összességében 22 ezer álláslehetőség adódott a munkát keresők számára.

Az állást keresők közül minden második ember legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezett, számuk egy év alatt több mint tíz százalékkal mérséklődött. További 46 százaléknak középfokú és 3 százalékuknak felsőfokú iskolai végzettsége volt. A diplomás állástalanok köre 17,6 százalékkal, a középfokúaké 14,9, a legfeljebb alapfokú végzettségűeké 11,2 százalékkal csökkent 2012 novemberéhez képest. A huszonöt éven aluliak közé 9 462 álláskereső tartozott ebben a hónapban, akik így a teljes állomány egyötödét adták.
Pénzbeli ellátásra minden második állástalan volt jogosult, jelentős részük szociális, kisebb hányaduk álláskeresési támogatásban részesült.

munkanélküliség Szabolcs- Szatmár-Bereg megye munkaerő-piac
Kapcsolódó cikkek