tb

A katásokat segítené az iparkamara

Míg 2013-ban a kata adómértéke nagyjából a minimálbér után fizetett terhek 80 százaléka volt, azóta a minimálbér és annak adóterhei duplájára nőttek.

Megújult a társadalombiztosítási törvény

A tegnap elfogadott új társadalombiztosítási törvény adócsökkentései a vállalkozókat, a családokat és a nyugdíjasokat is kedvezően érintik. A jogszabályt három az egyben törvényként jellemezték.

Ahány kórház, annyi szokás

Különböző modellek szerint alakult ki a világban az egészségbiztosítás: a szabadpiaci modellként ismert amerikai rendszerben korlátozott a garantált szolgáltatások köre, addig Bangladesben mindenkinek általános ellátást ígérnek, csak nem tudják teljesíteni.

Unokáink is fizetik az alacsony szja-t

Nemcsak a büdzséből hiányzik majd 600-700 milliárd forint, a nyugdíjkasszán is többmilliárdos lyukat üthet az egy számjegyű személyi jövedelemadó. Hosszú távon több százmilliárdosat.

Hónapról hónapra élnek a magánnyugdíjpénztárak

Folyamatos a bizonytalanság két magánnyugdíjpénztárnál: ahol havonta fizet a tagság, folyamatosan lehet szurkolni, meglesz-e a 70 százalékos arány. A nem fizetőket hiába kérik a pénztárak, nem akarnak visszalépni az egypilléres rendszerbe.

Csökkenő arányú tb-támogatás

A vény nélkül kapható orvosságokkal együtt a betegek tavaly csaknem ugyanannyit költöttek gyógyszerekre, mint a biztosító. Csakhogy amíg a tb-támogatás aránya folyamatosan csökken, a betegterhek évek óta nőnek.

Így adózunk jövőre – Itt van a teljes csomag

Ahogy azt már a múlt hónapban benyújtott javaslatból látni lehetett, a 2014-es adócsomag összességében kisebb volumenű változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai. Noha a javaslatcsomaghoz képest parlamenti vita sem hozott jelentősebb változásokat, a részletszabályozás tekintetében azonban még így is 36 jogszabály fog módosulni 2014. január 1-től.
Világgazdaság Piactér