Trump

Trump nem akar háborút Iránnal

Erős korrekció követte a hétfői sokkot az olajpiacon, s a befektetőket az amerikai elnök konfliktuskerülő szavai is megnyugtatták. A kieső olajmennyiség pótlásáról azonban egyelőre ellentmondó hírek érkeznek.

Az amerikai elnök legálisan beavatkozhat

Az Egyesült Államokban az elnök és a pénzügyminisztérium jogkörébe tartoznak a devizaintervenciók. Kérdés, hogy sikeres lehet-e hosszú távon egy ilyen akció, és milyen forrásból finanszíroznák.

Amit az adócsökkentés hoz, elviszi a vám

A Trump-adminisztrációnak abban igaza van, hogy Kína hosszú ideje korlátozza az importot és a külföldi beruházásokat, miközben technológiákat tulajdonít el.

Tovább esik az olaj ára

Hétfőn kora reggel csaknem másfél százalékos mínuszban állt a Brent olajfajta ára, folytatva ezzel a pénteki lejtmenetet.

A szenátus is keresztbe tehet Trumpnak

Az amerikai törvényhozás felsőházában is meglehet a kellő többség ahhoz, hogy elutasítsa azt a rendkívüli állapotot, melyet az elnök hirdetett ki.

Nagy sebességre kapcsolt a kínai import

Nagyot ugrott októberben a kínai import, az export pedig az amerikai védővámok ellenére is tovább gyorsult. A lapunknak nyilatkozó elemző szerint ennek ellenére a november végi G20-csúcson Kína akár kisebb engedményeket is tehet Donald Trumpnak.

Az olaj árán nem látszik a feszültség

A diplomáciai csörtén kívül Szaúd-Arábia nem számíthat érdemi szankcióra a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint. Az olaj ára még esett is, mivel a trónörökös megígérte: a kieső iráni olajat is pótolni tudják.
Világgazdaság Piactér