Energia

Megerősíti pozícióját az energiaiparban az OPUS

Az Opus és a MET csoport is jól járhatott az üzlettel.

A döntés racionális üzleti megfontolások alapján született – reagált a Világgazdaság megkeresésére Lehőcz Balázs Gábor, a MET csoport eszközdivíziójának vezetője, miutan az Opus Nyrt a honlapján bejelentette, hogy megvásárolta a Tigáz 49,57 százalékát. Emlékeztetett, hogy az elmúlt 1,5-2 évben a MET jelentős előrelépést tett a megújuló energiaforrások piacán. Az elköteleződés, amely szerint a vállalat 500 megawatt fölé növeli kelet-közép-európai nap- és szélerőmű-projektekből álló megújuló portfólióját, új beruházási igényeket hozott számukra. „A Tigáz eladásából származó bevételt a MET az európai eszközdiverzifikációjára és a megújuló növekedési stratégia támogatására használja fel, elsősorban Kelet-Közép-Európában” – közölte.

Mint már megíruk az Opus aláírta Tigáz-szerződést. A tőzsdén jegyzett társaság három közleményt tett közzé péntek reggel piacnyitás előtt a BÉT honlapján. Az Opusz Global közölte, hogy a társaság és a STATUS ENERGY Kft. március 10-én közösen megalapították az Opusz Energy Kft.-t. Az Opus Energy-ben fennálló üzletrészek mértéke egyenlő arányban, azaz 50 – 50 százalékban oszlik meg a társaság és a Status Energy között. Az Opus Energy megalapításának célja, hogy a társaság korábbi kommunikációja során bejelentett, a társaság és az E.ON Beteiligungen GmbH között az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. felvásárlását célzó tranzakció tárgyában megkötött és fennálló, kötelező érvényű szerződéses keretrendszer alapján a társaság által vállaltak megvalósítására közvetlenül az OPUS ENERGY-n keresztül kerüljön sor. Ennek érdekében az E.ON, az OPUS Global és az OPUS ENERGY között megállapodás jön létre az OPUS ENERGY-nek a tranzakció, a szükséges ügyleti megállapodások közvetlen megkötésére és végrehajtására történő kijelöléséről, és annak elfogadásáról. A tranzakció zárása a végleges ügyleti megállapodások aláírásának és az ügylet kapcsán érintett illetékes hatóságok jóváhagyásának a függvénye. A fentiek eredményeképpen a társaság – többek között – diverzifikálja a portfólióját és megerősíti szerepét az energiaiparban.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Közölték továbbá, hogy az OPUS Global stratégiájának, illetve a korábbi kommunikációjának megfelelően, a vagyonkezelés körébe sorolt és likvid befektetésként kezelt Jarlene Energy Kft., mint projektek felett diszponáló társaságban fennálló 100 százalékos tulajdonrészének – és ekképp a Buzsák Land Kft., valamint a Green Arctech Kft. vállalatokba fennálló közvetett tulajdonának, valamint így a Buzsákon (Somogy megye) tervezett napenergia-projekt megvalósítását magában foglaló projektjogainak – az értékesítése tárgyában, mint eladó és a MET Holding AG, mint vevő között megkötött üzletrész adásvételi szerződés március 1-re visszamenőleg hatályba lépett a felek között. Tekintettel arra, hogy a megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 85. címében foglalt rendelkezéseknek megfelelően az Üzletrész Adásvételi Szerződés szerinti tranzakció bejelentésének tudomásulvételét az Innovációs és Technológiai Minisztérium március 11-én írásban visszaigazolta. A fenti tranzakció zárására az Üzletrész Adásvételi Szerződés szerinti feltételek megvalósulása esetén egy későbbi időpontban kerül sor, amelyről a társaság külön rendkívüli tájékoztatást tervez közzétenni.

Azt is közölték, hogy az OPUS Global, mint vevő és a MET Holding AG, mint eladó között 2021. év 03. hónap 11. napján adásvételi szerződés jött létre a MET tulajdonában lévő, az MS Energy Holding AG társaság által kibocsátott 100.000 darab, egyenként egy svájci frank névértékű, részvénycsomag tárgyában. Ez közvetlenül az MS Energy Holding AG társaság feletti 50 százalék mértékű tulajdonjogot testesíti meg, közvetetten pedig az MS Energy Holding Zrt. feletti 50 százalék mértékű, illetve a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt. feletti 49,57 százalék mértékű tulajdonosi befolyást testesíti meg. A fenti tranzakció zárására a Részvény Adásvételi Szerződés szerinti feltételek megvalósulása esetén egy későbbi időpontban kerül sor, amelyről a társaság külön rendkívüli tájékoztatást tervez közzétenni.

Lehőcz Balázs Met
Kapcsolódó cikkek