Holnap, holnapután és szombaton nagy horderejű kísérletet bonyolít le az ukrajnai és a moldáv rendszerirányító. Ezzel annak az évekkel ezelőtt indult munkának a gyümölcse érhet be, amelynek során a rendszerirányítók előkészítették a teljes ukrán és moldáv villamosenergia-rendszerek kontinentális európai szinkronterülethez történő kapcsolását. 

A teszt során azt kívánják igazolni, hogy mindkét említett villamosenergia-rendszer képes az orosz–fehérorosz és a kontinentális európai rendszeregyesülésekről leválasztva is megfelelő szinten garantálni az ellátás biztonságát. 

Ezt most a téli viszonyok között ellenőrzik, de ugyanezt kipróbálják néhány hónap múlva, azaz nyáron is.

Fotó: Shutterstock

A teszt annyiban érinti a kontinentális európai együttműködő rendszereket, ezen belül a magyarországit, hogy átmenetileg megszűnik a kapcsolat a délnyugat-ukrajnai úgynevezett Burstin-sziget hálózatrésszel, vagyis e három napon nem lehet majd árammal kereskedni Ukrajnával. A burstini hőerőmű ugyanis az ukrán áramrendszerhez képest évek óta szigetüzemben, az európaival viszont párhuzamosan működik, ez teszi lehetővé, hogy nyugatra exportáljon. Ezen túlmenően azonban sem a hazai, sem a többi európai villamosenergia-rendszerre nincs hatása a tesztnek.

A próba kapcsán az ukrajnai rendszerirányító, az Ukrenergo közzétette, hogy első lépésben, azaz február 23-án reggel ideiglenesen leválasztják az európai rendszerről a burstini áramszigetet, majd összekapcsolják az ukrán áramrendszerrel, végül az egészet leválasztják Oroszország és Fehéroroszország villamosenergia-rendszeréről. A mostani állapotot február 27-én állítják vissza. Mindezek érdekében az Ukrenergo minden szükséges megállapodást megkötött az orosz és a fehérorosz átvitelirendszer-üzemeltetővel, továbbá szigorúan betartja a szomszédos országok rendszerirányítóival kötött megállapodásokat.

„Az elkülönített üzemmód nem az energiarendszer stressztesztje. 

A teszt célja annak bemutatása, hogy az energiarendszer képes fenntartani a szükséges 50 hertzes frekvenciát különféle üzemmódokban. A tesztek a termelés és a terhelés fokozatos leválasztását foglalják magukban” – hangsúlyozta a társaság. Jelezték még, hogy a tesztprogram minden szükséges intézkedést tartalmaz az ukrán fogyasztók stabil áramellátása érdekében, ahogyan az Ukrenergo annak érdekében is megtett mindent, hogy a villamosenergia-piac egyetlen ajánlati zónaként teljeskörűen működjön az elszigetelt üzemmódban is.

Ha az ukrajnai és a moldáv rendszerek a próba során megfelelnek az üzem- és ellátásbiztonság szempontjából szükséges valamennyi feltételnek, akkor a kontinentális rendszerhez való majdani csatlakozásuk kölcsönösen kibővítheti a kereskedelmi és a műszaki együttműködés lehetőségeit.