Ukrajna megkezdte a földgáz fizikai importját Magyarországról – jelentette be Szerhij Makogon, az ukrán fölgázrendszert üzemeltető társaság, az (OGTSU) vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökség közlése szerint. Korábban a földgáz fizikailag csak Ukrajnától Magyarország felé áramolhatott. Facebook-oldalán Szerhij Makogon emlékeztetett, hogy

Ukrajna számára tavaly az importált gáz ára csaknem a hatszorosára nőtt.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A vezérigazgató szerint a magyar irány Szlovákia után tranzit hiányában is a második garantált útvonal lett Ukrajna gázellátásában. „A lehetőség megnyitása azt is lehetővé teszi, hogy a kereskedők megszervezzék egy horvátországi terminálra cseppfolyós formában érkező gáz Ukrajnába szállítását” – tette hozzá Szerhij Makogon. Felidézte, hogy

cége megállapodott a magyarországi FGSZ-szel, hogy 2022. szeptember 30-ig meghosszabbítják a Magyarországról Ukrajnába történő földgázszállítás garantált kapacitásait, ez akár napi 8 millió köbméter fizikai szállítást is jelenthet, ami éves szinten 2,9 milliárd köbméter.

A Szlovákia felől rendelkezésre álló napi 27 millió köbméterrel együtt így a kapacitás a napi 35 millió köbméterre nőhet. (A megállapodásról a VG is beszámolt, gyakorlatilag egy nem megszakítható kiviteli kapacitásra vonatkozó tesztüzem meghosszabbításáról van szó.)  

A hírügynökség felidézi, hogy Kijev 2015 novembere óta közvetlenül nem vásárol gázt Oroszországtól. Az orosz gázhoz virtuális szállításokon keresztül jut, vagyis a gázt egy európai eladótól szerzi be, majd „kiveszi" az Oroszországból Európába tartó tranzitból. Ez a gáz tehát fizikailag nem lépi át Ukrajna nyugati határát, a nyilvántartásokban pedig Európából származó importáltként szerepel. Ugyanakkor 2021. október elseje óta Kijev gyakorlatilag ezt a gázt is elveszítette, miután megszűnt az orosz földgáz ukrán területen áthaladó tranzitja.

Mindenki retteg a gázcsap elzárásától

A politikai egyeztetések mellett a nyugati szövetségesek azon is dolgoznak, milyen szankciókkal térítsék el Oroszországot Ukrajna megtámadásától, ez azonban nem könnyű, mert a büntetőintézkedések nekik is fájni fognak.