Megerősítette a Roszatomtól kapott közlemény azt a tegnapi hírt, amely szerint nehézségek jelentkeztek a Paks II. projekt orosz fővállalkozója, az ASZE Rt. egyik alvállalkozójánál.

 Az ATV híradójában az hangzott el, hogy az alvállalkozó közel 150 dolgozója másfél-két hónapja a fizetését sem kapta meg, a dolgozókat két hétre kényszerszabadságra küldték, majd felmondtak nekik. A hír alapján nem egyértelmű, hogy hány dolgozónak mondtak fel, a közel 150 ember utcára kerülése feltételes módban szerepel, magát az alvállalkozót pedig nem idézik, a céget lapunk sem érte el.

Korábban is voltak nehézségek

Megtudta viszont, hogy a mostani probléma nem újkeletű, vagyis nem függ össze a jelenlegi orosz-ukrán konfliktus nyomán keletkező gazdasági nehézségekkel. Az érintett építőipari alvállalkozónak már korábban is voltak gondjai a magyar mellett külföldi, például az orosz és a grúz dolgozói kifizetésével. Ez egybecseng azzal, hogy az alvállalkozó az ATV-nek nyilatkozó alkalmazott szerint már novemberben sem mindig tudta előteremteni a munkához szükséges szerszámokat.

Az ASZE külön erőfeszítéseket tesz

Az ATV híradójában elhangzott részletekre a közlemény nem tért ki, viszont hangsúlyozta, hogy az ASZE operatívan intézi az alvállalkozók által teljesített munkák és szolgáltatások kifizetését. Mint írja, hogy bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek jelentkeztek, de az ASZE külön erőfeszítéseket tesz, hogy segítse alvállalkozóit a nehéz helyzet áthidalásában. „Mindazonáltal szeretnénk megjegyezni, hogy az alvállalkozók felelősségi körébe tartozik a szerződéses partnereikkel és a dolgozóikkal történő elszámolás. A Paks II. Atomerőmű építési munkálatai az ütemterv szerint zajlanak” – emeli ki a közlemény.