További szankciókat foganatosíthat Oroszország ellen az és a – írja a Bloomberg Jake Sullivanre, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójára hivatkozva. A két szervezet vezetői csütörtökön Brüsszelben tanácskoznak az ukrajnai háborúval, illetve az amiatt kialakult válsággal kapcsolatban.

A szankciók az orosz olajpiacot is sújthatják, a két szervezet teljes orosz olajembargót is kilátásba helyezett. A WTI hordónkénti ára a korai emelkedés után csökkenni kezdett, és 110 dollár közelében mozgott.

Az Európai Unió az orosz olajembargótól sem hátrálna meg

Az elmúlt három hétben bevezetett oroszok és fehéroroszok elleni pénzügyi és kereskedelmi szankciók egyike sem késztette meghátrálásra Moszkvát.

A viharkárok miatt akár napi egymillió hordóval is csökkenhetik a szállítást a kulcsfontosságú kazah–orosz vezetéken keresztül, míg az American Petroleum Institute szerint az Egyesült Államokban 4,3 millió hordóval csökkent a nyersolajkészlet a múlt héten.

Fotó: Shutterstock

Oroszország ukrajnai inváziója, valamint az erre válaszként adott nyugati gazdasági szankciók fellendítették az olaj árát, ám a Nyugat gyakorlatilag önmagát sanyargatja a büntetőintézkedésekkel, hiszen az olaj (és a gáz) nagy része Oroszországból érkezik.

Az olajembargó ott szorítaná Putyint, ahol tényleg fáj neki

Az olaj Oroszország fő exportbevételi forrása, így az erre vonatkozó szankciók valóban elvágnák az orosz háborús gépezet finanszírozását.

Jake Sullivan azt is bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök közös fellépést fog bejelenteni az energiabiztonság terén, és lépéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy csökkentsék Európa orosz energiahordozóktól való függését. Németország már korábban bejelentette, hogy nem támogatja az orosz olajembargót.

Recesszióba tolja a világgazdaságot az orosz olaj és gáz kiesése

Különösen Európának fájhat a visszaesés, de az élelmiszerárak növekedése másokat is kellemetlenül érint.

Több nyugati ország is keresi az orosz olaj alternatíváját, vagyis azon vannak, hogy máshonnan szerezzék be a nyersanyagot. Ennek következtében az orosz olajipar zászlóshajójának számító urals referenciaolaj lassabban csordogál, számos áprilisi szállítást törölni kellett, ez pedig tovább fokozza az orosz olajpiacra nehezedő nyomást. A Kreml költségvetésében ugyanis igen jelentős részt jelent az energiahordozók eladásából származó bevétel.

Az orosz azonban továbbra is működik, hiszen továbbra is akad vevő. Mint például India és Kína.