Az Oroszország elleni nemzetközi szankciók hatásosak, napról napra jobban fájnak Moszkvának, de azt Németország ellenzi, hogy az Washingtonhoz hasonlóan teljesen megtiltsa az orosz energiahordozók importját - jelentette ki a CNN tudósítása szerint Olaf Scholz német kancellár az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Azért is van nagy jelentősége a kancellár szavainak, aki Európa legnagyobb gazdaságának első számú vezetője, mert az Oroszország ellen már eldöntött szankciók esetleges kiterjesztésének kérdését tárgyalják csütörtökön kezdődő kétnapos ülésükön az EU állam- és kormányfői.

Az EU-n nő a nyomás, hogy csatlakozzon az amerikai szankciókhoz, és a csúcstalálkozón részt vesz Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is. Jelentősen tovább apasztaná Moszkva jövedelmeit, ha legalább az orosz olaj behozatalát megtiltanák, ami különösen a keleti uniós országok számára jelentene hatalmas gazdasági csapást, hiszen ők a nyugatiaknál jóval magasabb arányban fedezik a fogyasztásukat orosz importból. 

Az energiaszankciók kivetését többek közt Magyarország is ellenzi. Magyarországnak erőt kell felmutatnia, nem engedve, hogy „idegen népek érdekei jelöljék ki a röppályáját” – írta Facebook-posztjában Orbán Viktor miniszterelnök, két nappal az Európai Tanács ülése előtt.

Németország határozott lépéseket tett függősége csökkentésére, de abban nem változott az álláspontja, hogy nem volna jó kitiltani az orosz energiaimportot az unióból - mondta Scholz.

Ugyanígy érvényes ez sok más (európai) országra, amelyek még inkább függnek az (orosz) széntől, olajtól és gáztól, mint Németország

- tette hozzá.

Az energiahiány, amelyet súlyosbítottak a Moszkva elleni szankciók, komolyan hozzájárult, hogy az inflációs ráták több évtizedes csúcsokra hágtak az Atlanti-óceán mindkét oldalán, jegybanki kamatemelesi sorozatokat elindítva, amelyek fékezik a gazdasági növekedést, sőt az aggodalmak szerint akár meg is állíthatják. Az MNB ma egy százalékponttal emelte irányadó kamatát.

Az orosz energiaexport tartós leállítása súlyos hatással lehet a világgazdaságra – írta jelentésében a dallasi Fed. Eszerint, ha az orosz energiaexport az év hátralévő részében kiesik a piacról, akkor elkerülhetetlennek tűnik a globális gazdasági visszaesés.