Az orosz energiaexport tartós leállítása súlyos hatással lehet a világgazdaságra – közölte kedden a dallasi Fed jelentése. Eszerint, ha az orosz energiaexport az év hátralévő részében kiesik a piacról, akkor elkerülhetetlennek tűnik a globális gazdasági visszaesés. 

A lassulás elhúzódóbb lehet, mint amit 1991-ben élt át a világgazdaság 

– olvasható a jelentésben, mely kiemeli, hogy már az ukrajnai háború előtt is az emelkedő inflációval szembesültek a világ gazdaságai, ami a pandémiás korlátozások után felerősödő kereslet és a koronavírus-járvány miatt továbbra is szakadozott ellátási láncok kombójához kapcsolódott. Az árnyomás arra késztette a jegybankokat, hogy növeljék a hitelfelvétel költségeit az megfékezése érdekében, s közben abban bíztak, hogy gazdaságuk elég erős ahhoz, hogy átvészelje a monetáris politika szigorodását. 

Fotó: Shutterstock

Az orosz-ukrán háború nyomán Oroszországra kivetett szankciók azonban elmélyítették a válságot. Az energiaárak az egekbe szöktek, az ellátási láncok tovább szakadtak, s 

az infláció még magasabbra emelkedhet attól függően, hogy az orosz energiaexport milyen mértékben csökken. 

A dallasi Fed elemzői szerint nem könnyű helyettesíteni az orosz fosszilis tüzelőanyagokat, ráadásul nem csak az energiahordozók piacán tapasztalható a zavar, a kulcsfontosságú élelmiszerek és nyersanyagok árai is megugrottak.

Az olaj ára jelentősen emelkedhet, s hosszú ideig magas maradhat, hogy visszafogja az olaj iránti túlzott keresletet. Ám ez különösen Európát taszíthatja recesszióba.