Mindenképpen segít a „fehér” benzinkutak túlélésében a kormány által a közelmúltban felkínált literenkénti 20 forint támogatás, de ez csak a villanyszámlára elég, arra, hogy levegőt kapjanak, hogy nyitva maradhassanak – válaszolt a VG kérdésére a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor. Elmondta, hogy lényegében az arra jogosult mind a 300-400 vállalkozás beadta a támogatási kérelmét, pillanatnyilag az elbírálásuk és a hiánypótlások zajlanak, az utalások még nem kezdődtek meg. 

Fotó: Lang Róbert

Mint lapunk korábban beszámolt róla, azért döntött a kormány a nagy márkákhoz nem tartozó töltőállomások támogatásáról, mert a kisebb tőkeerejük miatt a nagy riválisaiknál sokkal nehezebben vészelik át azt a tavaly novemberben kezdődött és ez év május 15-ig tartó időszakot, amely alatt literenként legfeljebb 480 forintért árulhatják a nekik sokkal többe kerülő normál benzint és a dízelt. E helyzeten valamelyest javított, hogy a kormány február 28-tól az említett termékek nagykereskedelmi árát is befagyasztotta, de működésre e termékekből így sem marad pénzük a forgalmazóknak – a nagyobb, úgynevezett színes kutaknak sem. Az ársapka hátrányait a kiskereskedelem szenvedi el.

Az országosan mindenhol alkalmazandó 480 forintos ár, amely, mint Egri Gábor hangsúlyozta, a jelenlegi olajárak mellett fenntarthatatlan, át is szabta a piacot:

 a fehér kutak elveszítették jelentős árelőnyüket, hiszen az autósok ugyanannyiért vehetnek üzemanyagot a színeseknél is. Így a fehérek értékesítése csökken, igaz, a veszteségük is kisebb lesz.

Ez utóbbi kapcsán azonban Egri Gábor leszögezte: a kis kutak megdolgoztak minden egyes vevőért, nehéz lesz visszaszerezniük őket május 15. után.

Ráadásul továbbra sem tiszta a kép annak az új jogszabálynak az alkalmazása kapcsán, amely szerint az adóhatóság alkalmanként 15 millió forintra is büntetheti azokat a benzinkutakat, ahol engedik, hogy arra nem jogosult járművel tankoljanak az ársapkás üzemanyagból. „A probléma az, hogy a töltőállomásoknak nincs joguk és eszközük ellenőrizni a sofőrök papírjait, a bírság viszont őket sújtaná”  – emlékeztetett a szakember. Ezzel kapcsolatban tájékoztatást kértek az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, de azt egyelőre nem kapták meg.