A háború miatt ellehetetlenült, hogy Ukrajnán keresztül vasúton szállítsák a fűtőelemeket Magyarországra, ezért alternatív szállítási módot kellett választani, ez pedig a légi volt.

A külügyminiszter közölte, a magyar kormány minden megtesz, hogy a Magyarországra irányuló energiahordozók (kőolaj, földgáz) szállítása akadálytalan legyen, s ezért nem támogatnak olyan szankciókat, amelyek ezt akadályozzák.

Szijjártó Péter kiemelte a nukleáris energia fontosságát is, mondván: a paksi atomerőmű a magyarországi villamosenergia-termelés 49,6 százalékát biztosítja, és a hazai áramfelhasználás több mint egyharmadát adja. Ahhoz azonban, hogy az atomerőmű működni tudjon, nukleáris fűtőanyagra van szükség. Ezt korábban Oroszországból, Ukrajnán keresztül, vasúton szállították. Most a háború miatt ez ellehetetlenült, ezért alternatív szállítási módot kellett találni.

Szijjártó Péter: Biztonságban van az ország energiaellátása

A külügyminiszter a tanácsüléséről jelentkezett be.

Ez pedig végül a légi szállítás lett – idézi a Reuters Szijjártó Pétert. A portál azt írja: Magyarország szerdán kapta meg az első nukleárisfűtőanyag-szállítmányt Oroszországtól, a szállítás pedig légi úton történt. A külügyminiszter elmondta: az üzemanyag-szállítmány Fehéroroszország, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül érkezett meg Magyarországra. A szállítást mindhárom ország jóváhagyta, tekintve, hogy az atomenergiára nem vonatkoznak az uniós szankciók.

A törvényi előírás szerint két évre elegendő fűtőanyagot kötelező tárolni a paksi atomerőműhöz, a mostani légi szállítással pedig ez teljesül.