„A Paks II. atomerőmű-építési projekt a szándékolt ütemterv szerint valósul meg. Jelenleg az előkészítés folyik, a felvonulási terület létesítményeinek építése zajlik” – válaszolt a VG-nek a Roszatom. Mint folytatta, a „magyar partnerekkel összehangolt munkának köszönhetően arra számítunk, hogy a Paks II. atomerőmű a közeljövőben megkapja a létesítési engedélyt. A Roszatom elégséges erőforrással és a szükséges szervezeti rugalmassággal rendelkezik, hogy alkalmazkodni tudjon a megváltozott üzleti körülményekhez és teljesíteni tudja a Paks II. projekttel kapcsolatos szerződéses kötelezettségeit”.

Fotó: FÖLDI D. ATTILA / VG

Lapunk éppen a válaszban említett két fontos szempont, a „megváltozott üzleti körülmények” és amiatt kérdezte a két új nukleáris blokk építésére megbízást kapott orosz állami holdingot, mert a projekt továbbra sem rendelkezik létesítési engedéllyel. Ez utóbbi kapcsán az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) rendre azt hangsúlyozza, hogy az engedély kiadásának az a feltétele, hogy a tervek mindenben megfeleljenek a hazai és a nemzetközi biztonsági előírásoknak. Az OAH elnöke, Kádár Andrea Beatrix március 29-én adta ki azt a határozatot az MVM Paks II. Zrt. tavaly novemberi kérelmére, amelyben a két új atomblokk telephelyengedélyének időbeli hatályát öt évvel meghosszabbította. Erre azért volt szükség, mert a telephelyengedély a létesítési engedély jogerőre emelkedéséig, de legfeljebb a kiadásától számított öt évig hatályos, márpedig az utóbbi engedélyt az OAH az aggályai miatt a 2021. szeptember 31-i, már három hónappal meghosszabbított határidőre sem adta ki.

Pillanatnyilag közel 22 hónapos csúszásnál tartunk.

A napokban azonban közzétett egy újabb engedélyt az 5. és  6. paksi blokk építéséhez szükséges számtalan közül, ezúttal egy anyagraktár építésére. Az épületben fő gépészeti és fő villamos berendezések szerelése folyna, továbbá szállítási létesítményeket helyeznének el benne. A munkával kapcsolatos feladatok nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek számítanak. Az építési engedély 2025. április 5-ig érvényes. Az erre vonatkozó kérelmet az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. még 2022. február 22-én adta be, a közigazgatási hatósági eljárás pedig másnap indult, vagyis még éppen Ukrajna Oroszország általi megtámadása előtt.

A munka folyamatosságáról tanúskodik a Paks II. Zrt. honlapja is.

Márciusban a társaság – amely havonta közzéteszi az új megállapodások listáját – öt szerződést kötött, közel 1,2 milliárd forint értékben.

Zajlanak a közbeszerzések is, ezekről a projektcég hetente hoz nyilvánosságra összefoglalót. A legutóbbi, 14. heti kiírási listán például a fővállalkozó ASZE társaság (a Roszatom leányvállalata) tizennégy tendert írt ki. Keresett például olyan jelentkezőt, amely támogatná a magyarországi fióktelepe gazdálkodójának tanúsítását, bérelne konténeres átmeneti pihenőhelyet, elszállásolást és kiszolgálást azoknak a mérnököknek és dolgozóknak, akik majd az új blokkok építési és szerelési bázisát építik, venne továbbá darut, számtalan műszaki eszközt és berendezést.

A Paks II. Zrt. egy hete nyilvánosságra hozta a vezetők bérezését és egyéb juttatását is, azaz eszerint is minden megy tovább. A vezérigazgató havi alapbére négymillió forint, az igazgatóság elnökéé havi 1,4 millió, az igazgatósági tagoké egymillió. A felügyelőbizottság elnöke havi egymilliót, a tagjai havi hatszázezer forintot kapnak.