A finnek felmondták a Roszatom leányvállalatával, a RAOS Projecttel érvényben lévő, a Hanhikivi 1 atomerőműre vonatkozó építésről szóló szerződést – közölte az orosz állami nukleáris társaság, a Roszatom, valamint a finn állami tulajdonú villamosenergia- és ipari vállalatok konzorciuma által létrehozott atomenergia-vállalat, a Fennovoima.

Forrás: Fennovoima

Az indok, hogy a RAOS Project jelentőség késésekkel szállította a szükséges alkatrészeket, ráadásul az Ukrajnában zajló háború is nehezítette a beruházást.

A Roszatomot célozhatják az újabb nyugati szankciók

A Biden-kormányzat a Roszatom elleni szankciók bevezetését fontogatja.

A szerződés felbontása azt jelenti, hogy a RAOS Projecttel való együttműködés azonnali hatállyal véget ért, beleértve a tervezési és engedélyezési munkákat.

A Fennovoima közleménye megjegyzi, hogy a szerződés felmondása érinti a vállalat állományát. „A lépés hatással van az ellátási lánc minden szereplőjére és Pyhäjoki térségét is érinti majd. Fő célunk munkatársaink támogatása, azáltal, hogy szoros együttműködünk velük, ezen kívül pedig továbbra is karbantartjuk az építkezést” – mondta Joachim Specht, a Fennovoima vezérigazgatója.

Nagyon kellene már a létesítési engedély Paks II.-nek

Ismét megerősítette a Roszatom a VG-nek, hogy ütemterv szerint halad a projekt.