Az eredeti, 2021. szeptember 13-i dátum helyett először a 2022 szeptember 13-as, most pedig a 2024. szeptember 13-i időpontot adta meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Paks II. Zrt-nek arra, hogy felhúzza a két új nukleáris blokk építéséhez szükséges igazgatási és kiszolgáló épületkomplexumot.

Paks2 atomerőmű látványterv
Paks II. látványterve

A hivatal mindkét időpontmódosítás esetében a beruházó társaság kérésének tett eleget, miután az jelezte, hogy nem tudja tartani a megadott határidőt, mert addigra nem tudja kialakítani a szükséges parkolókat, és nem készülnek el a közművek sem.

A második módosítást a zrt. 2022. május 2-án kérte, vagyis még bőven azt megelőzően, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki régi-új pozíciójában már a Paks II. projektért is felel – bejelentette, hogy fel kell gyorsítani a beruházást. Szijjártó Péternek a független, önálló hatóságként működő, továbbá a törvényben meghatározott eljárásrenddel és határidőkkel dolgozó OAH működésére nincs ráhatása. Arra annál inkább, hogy a parkolók kialakítása és a közművesítés ne tartson a határozatban szereplő, további két éven át, főleg, ha azoknak már tavaly őszre meg kellett volna lenniük.