Az olajembargóra vonatkozó brüsszeli terveket sikerült megállítani, de Brüsszel hamarosan az orosz gázembargóra tesz javaslatot 

– mondta a területfejlesztési parlamenti államtitkár a Békés megyei Almáskamaráson, a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában tartott ünnepségen pénteken. 

Latorcai Csaba úgy fogalmazott, hogy az olajembargó is atombomba lett volna a magyar gazdaságra, de a gázembargó egyenesen hidrogénbomba lenne. Hangsúlyozta, a kormány elkötelezett, hogy megvédje az ország biztonsága mellett az elért gazdasági és kulturális eredményeket: a rezsicsökkentést, a családtámogatási rendszert és a nyugdíjakat. 

131918200 LUBMIN, GERMANY - NOVEMBER 08:  Two women prepare the arrival of the guest at the central facility where the Nord Stream Baltic Sea gas pipeline reaches western Europe prior to the pipeline's official inauguration on November 8, 2011 in Lubmin, Germany. A host of European leaders, including German Chancellor Angela Merkel, Russian President Dmitry Medvedev, Dutch Prime Minister Mark Rutte and French Prime Minister Francois Fillon are scheduled to preside over the inauguration in a ceremony later in the day. The Nord Stream pipeline runs through the Baltic Sea and will supply Europe with natural gas from Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images

A politikus azt mondta, nehéz és küzdelmes időszak elé néz Magyarország. 

Keleten tort ül a háborús pusztítás. Nyugaton magukat haladónak tartó bürokraták kérdőjelezik meg európaiságunkat, kereszténységünket, évezredes szellemi és lelki fundamentumainkat

 – tette hozzá. 

Nem jönne jól az orosz gázimport elakadása

A magyar gázbehozatal „fő csapja” tavaly ősz óta nem Ukrajnában van, csak az maradt ott, amelyen az utóbbi időben nagy kihasználtsággal pörgő, Ausztria felőli importunk áthalad.

Korábban a VG megírta, hogy Moszkva más vevők után nézhet, vagy a termelés csökkentésével magasan tartja az árakat válaszként az orosz olajra vonatkozó európai szankciókra. Az EU vezetői már megállapodtak abban, hogy a hatodik szankciócsomag részeként korlátozzák az orosz olaj európai importját Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után, és a második legnagyobb nyersolaj-exportőr Szaúd-Arábia mögött a Nemzetközi Energiaügynökség szerint.