Moszkva más vevők után fog nézni, vagy a termelés csökkentésével magasan tartja az árakat válaszként az orosz olajra vonatkozó európai szankciókra – írja a CNBC. 

Az EU vezetői hétfőn megállapodtak abban, hogy a hatodik szankciócsomag részeként korlátozzák az orosz olaj európai importját Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után, és a második legnagyobb nyersolaj-exportőr Szaúd-Arábia mögött a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. 

Ami most történik, az megváltoztatja az olaj- és földgáz-kereskedelmet a jövőben. Az olajárak nem fognak egyhamar csökkenni, és a szankciók következményei még néhány évig érezhetők lesznek

– mondta Hossein Askari, a George Washington Üzleti Egyetem professzora.

(201209) -- TAIYUAN, Dec. 9, 2020 (Xinhua) -- A worker records flows of coal seam gas at a station of a coal seam gas company in north China's Shanxi Province, Dec. 8, 2020. In recent years, Shanxi has promoted the development and application of coal seam gas, which can be "killer" in coal mines and is also effective clean energy after appropriate utilization. (Xinhua/Cao Yang) (Photo by Cao Yang / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Cao Yang / Xinhua via AFP

Az, hogy Oroszországnak sikerül-e eladnia a szankciókkal sújtott nyersolajat, és ha igen, akkor mennyit tud értékesíteni belőle, világszerte hatással lesz az olajárakra. Az EU olajimportjának mintegy 36 százaléka Oroszországból származik.

Mihail Uljanov, aki a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekben képviseli Oroszországot, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szavaira reagálva így fogalmazott a Twitteren:

Ahogy tegnap helyesen mondta, Oroszország találni fog más importőröket.

Moszkvának már van két valószínű vevője a nyersolajra: Kína és India. Ezek az országok eddig is kedvezményesen vették az orosz olajat, és iparági szakértők szerint ez a tendencia folytatódni fog.

India hagyományosan kevés nyersolajat importál Oroszországból – évente mindössze 2-5 százalékot –, de az utóbbi hónapokban a vásárlások megugrottak. Márciusban 11 millió hordót vásároltak, ez a szám áprilisban 27, májusban pedig 21 millió volt a Kpler adatai szerint. Tavaly 12 millió hordónyi olajat vettek Oroszországtól. Kína pedig márciustól májusig 14,5 millió hordót vásárolt, ami a Kpler adatai szerint háromszoros növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Oroszország csökkentheti a nyersolaj-kitermelést is, hogy tompítsa a szankciók élét.

Vasárnap a Lukoil orosz olajvállalat alelnöke, Leonyid Fedun azt mondta, az országnak akár 30 százalékkal is csökkentenie kellene az olajkitermelést, hogy magasabbra nyomja az árakat és elkerülje a hordók diszkontáron történő eladását.

Ha azonban az orosz kitermelés csökken, más szereplők is közbeléphetnek, hogy segítsenek az árak megszelídítésében. A Financial Times csütörtökön meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a nyersolaj-kitermelését, ha az szankciói nyomán jelentősen visszaesik az orosz termelés.